Belföld | szövetség a változásért
2013. február 12. 14:40

Közös programalkotásról kezdtek egyeztetést fővárosi ellenzékiek

A szocialista politikus elmondta, az MSZP budapesti szervezetének kezdeményezésére tartották első megbeszélésüket a Pallas Páholyban, a találkozón a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM), a Változást! 2014 csoport, a Híd a Demokráciáért Egyesület, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) képviselői vettek még részt.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért azt jelezte, hogy a párttá alakulást követően tagjai is részt vesznek majd az egyeztetésen, míg az LMP ezt a saját későbbi testületi döntésüktől tette függővé.

Közölte, az első találkozón a "politikai keretrendszer" volt a téma, és megegyeztek a következő hetek egyeztetéseinek menetrendjében is. Elmondta, a megbeszéléseken várospolitikai vízióról, gazdasági keretekről, költségvetésről, fejlesztéspolitikáról, kultúráról, szociális kérdésekről, valamint a főváros és az agglomeráció együttműködéséről lesz majd szó.

Az egyeztetések nem lesznek nyilvánosak a média számára, ám a résztvevők valamennyi tárgyalás után sajtótájékoztatót tartanak.

Molnár Zsolt elmondta, a most tartott egyeztetésen a tárgyalófelek megállapították, Budapest fejlődése megállt, sőt lejtőre került, ezért hitet tettek amellett, hogy újra kell indítani a város fejlesztéseit. Nem mehetnek úgy tovább a fővárosban a dolgok, ahogy most - fogalmazott.

A szocialista politikus szerint a jelenlegi helyzetért felelős a jelenlegi kormányzat és a városvezetés, valamint az utóbbival gyakran kibékíthetetlen harcot folytató kerületi polgármesterek is.

Közölte, az egyeztetésen részt vevők szerint Budapest önállósága elveszett, mind önkormányzati, mind pedig kulturális értelemben. Egyetértettek abban is, hogy az uniós források felhasználásának Budapest várhatóan a vesztese lesz.

Az MSZP budapesti elnöke elmondta, a tárgyaláson egyetértés volt abban is, hogy a fővárost az agglomerációjával "közösen kell értelmezni", ezért a problémák megoldásához egy ennek megfelelő, "tágabb" városvízióra van szükség.