Közösen lép fel a választási feliratkozás ellen az MSZP és az LMP

Ezt Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese Karácsony Gergely LMP-s frakcióvezető-helyettessel közösen tartott parlamenti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Az MSZP politikusa leszögezte, mindkét párt úgy látja, hogy a választási feliratkozás bevezetése korlátozná a demokráciát. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a feliratkozásra azért van szükség, mert "gazdasági és társadalmi sikerek nélkül a jelenlegi kormány adminisztratív eszközökkel igyekszik korlátozni a részvételt".

A módosító javaslat viszont továbbra is meghagyná a feliratkozást a határon túl élő magyar állampolgárok esetében, mert az ő részvételüket csak így lehet biztosítani - tette hozzá.

Karácsony Gergely azt hangsúlyozta: semmilyen szakmai érv nem szól a regisztráció bevezetése mellett. A frakcióvezető-helyettes szavai szerint a két ellenzéki párt közös fellépése elsősorban nem egy bürokratikus akadály elhárítása, hanem a kormányoldal demokrácia-felfogása ellen szól. Abban bíznak, hogy azok az emberek, akiknek a kabinet kétségbe vonta a választójogát "eszmélni fognak és felismerik ennek a kormánynak a zsarnoki jellegét" - mondta.

A regisztráció még az alaptörvény módosításával együtt is alkotmányellenes, ezért az az Alkotmánybíróságon is elbukhat - ismertette véleményüket.

Kitért arra, a közös fellépés nem befolyásolja azt, hogy az LMP és az MSZP önállóan készül a választásokra.

Egy kérdésre válaszolva Karácsony Gergely leszögezte: a pártok közötti együttműködésnek sok formája van. A közös kiállás azt jelenti, hogy az LMP kész a parlamenti együttműködésre, de ebből nem következik az, hogy választási együttműködésre készülnének - mondta. Azt a kérdést, hogy milyen helyzet áll elő a választások után, most még nehéz megválaszolni, "egy ilyen fajsúlyú kérdésben az LMP kongresszusa hivatott dönteni" - folytatta. Kijelentette, Magyarországon sokkal nagyobb a baj annál, hogy egy kormányváltással minden problémát meg lehessen oldani, ezért az LMP a jobb- és a baloldallal is nyitva tartja az együttműködés lehetőségét.

Tóbiás József ugyanerre a kérdésre azt felelte, hogy ha 2014-ben kialakul egy választási szövetség, az nem elégedhet meg pusztán a jelenlegi kormány leváltásával. Véleménye szerint a következő kabinetnek erős társadalmi támogatást kell kapnia és az MSZP szerint abban kell megegyezni, hogy milyen legyen az a Magyarország, amelyik a társadalom többségének biztosítja a kiszámítható jövőt.