Belföld | Velencei Bizottság demokrácia
2013. június 14. 15:03

"Köztársaság helyett Família kft."

Az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja kijelentette: ahogy azt a Velencei Bizottság korábban kiszivárgott jelentése is kimondja, nem elsősorban a törvények tartalmával, sokkal inkább azok megalkotásának módjával van baj.

A képviselő arra utalt, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság pénteken önti végleges formába a negyedik magyar alaptörvény-módosítással kapcsolatos szakvéleményét. A tanácskozáson Martonyi János külügyminiszter is részt vesz.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a bírósági ügyek áthelyezése, a nemzetközi bíróságok esetleges döntései miatt kivethető különadó, a politikai reklámok szabályozása mind csak részletkérdések. A Fidesz érdeke az, hogy csak ezekről a részletkérdésekről essen szó itthon és külföldön, mert addig folytatni lehet a "saját érdekekre szabott törvényhozást" - mondta.

"Nem a nemzeti szuverenitásról, meg szabadságharcról van szó, hanem Orbán Viktor és a hozzá személyesen kötődő érdekcsoportok harcáról, azért, hogy Magyarország államformája köztársaság helyett Família kft. legyen" - jelentette ki. Egy olyan kísérletnek vagyunk tanúi és elszenvedői, amelynek során kiderül, hogy sikerül-e egy nyugatias demokráciát keleties autokráciává tenni - tette hozzá.