Kubatov-lista az egészségügyben?

Az MSZP egészségpolitikusa szerint ez a legaljasabb és a legelképesztőbb módszer, amivel az elmúlt időszakban a Fidesz előrukkolt.

Havas Szófia úgy vélte, az a Magyar Orvosi Kamara, amely éveken keresztül küzdött a korábbi kormányok ellen, most úgy tűnik, hogy mintegy pálfordulással, már a jelenlegi kormánytól védi a dolgozókat, és azt javasolja, hogy csak záradék aláírásával egyezzenek bele a további munkába. Mint mondta, a júliusban hatályba lépő nyugdíjtörvény mellett, a MOK sem látja a garanciát és a megoldást arra, hogy aki ma a tovább dolgozást vállalja, lesz-e pénze július után is. A kormány azt ígérte, garantálni fogja, hogy megemelik a fizetést a nyugdíjak szintjére, de ennek jelenleg a költségvetésben semmiféle nyoma nincs – mondta Havas, hozzátéve: a korábbi ígéretekkel ellentétben, januártól a tavalyi béremeléseket nem építették be a bérekbe, ugyanúgy bérkiegészítésként fut, sőt, számos olyan dolgozó van, aki kevesebb pénzt kap kézhez, mint tavaly ilyenkor. A politikus szerint elképesztő a félelem az ágazatban, a körszférában és mindenhol, olyannyira, hogy ezzel kapcsolatban senki nem meri vállalni, névvel és arccal, hogy elmondja keserű tapasztalatait.

Havas Szófia beszélt a beutalási rendről is. Úgy vélte, a szakértelem teljes hiánya mentén alkották meg az új beutalási rendet, az ismeretek teljes hiánya fémjelezte az egész kialakítandó rendszert. Ezért is kellett napokon belül visszavonni. Az egészségügyben dolgozók mondták, hogy olyan településekhez utaltak feladatokat, ahol egyáltalán nem volt megfelelő szakember.

Havas Szófia azt mondta: világosan látszik, hogy amennyiben ez a rendszer tovább folytatódik, a bérek ugyanezen a szinten stagnálnak, a nyugdíjasok és a fiatalok is el fognak menni az ágazatból. Mint fogalmazott, ennek eredményeként a lakosság már ma is rosszabb egészségi állapota tovább fog zuhanni. Évről-évre romlik a rendszer, évről-évre egyre nagyobb számban hagyják el az országot a szakemberek, már nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is, és az egyetemi felvételi korlátozásával egyre nagyobb hiány alakul ki már a jövendő generáció kapcsán is – mondta a politikus.