mszp.hu | Belföld | földosztás | Agrárgazdaság
2015. október 19. 14:40

Kukába dobta a kormány a szociális földprogramot

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Nemzeti Földalapnak egy évvel ezelőtt jelezték, a szegényebb emberek megsegítésére szeretnének igényelni az állami földekből, így kapcsolódva be a kormány által meghirdetett szociális földprogramba.

Mint mondta, akkor azt a választ kapta, hogy 2015-ben nincs olyan föld, ami meghirdethető lenne. Ezzel szemben a múlt héten a Megyei Kormányhivatal vezetője és főigazgatója bejelentette, hogy az ország legnagyobb földtáblája éppen Hajdúdorog mellett lesz meghirdetve.

Csige Tamás szerint sokkal jobb lenne, ha ez a föld az önkormányzatok kezébe kerülne, és így lehetőségük nyílna részt venni a szociális földprogramban, így biztosítva sok család megélhetését. Ennek eléréséhez azonban az önkormányzatoknak olyan helyzetbe kellene kerülniük, hogy az árveréseken földet tudjanak szerezni – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese elmondta, hogy a mai napon módosítást benyújtottak be a nemzeti földalapról szóló törvényhez, aminek a lényege a sorrendiség megállapítása. A jelenlegi törvény szerint az államnak elővásárlási joga van, és azt javasolja az MSZP, hogy a sorban a második helyre az önkormányzatok kerüljenek, hogy ők is szerezhessenek termőföldet.

Kapcsolódó párttagok