Külpolitikai irányváltás kell új külügyminiszterrel

Külpolitikai irányváltást sürgetetett Mesterházy Attila kedden Budapesten, amihez szerinte új külügyminiszterre van szükség. Az Országgyűlés külügyi bizottságának tagja sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy Magyarország nem akarja másolni a "problémás" török hatalomgyakorlást.

Mesterházy Attila Ahmet Davutoglu török miniszterelnök budapesti látogatása kapcsán úgy értékelt, hogy az MSZP szerint a keleti nyitás politikája megbukott, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek külpolitikai irányt kell váltania, és vissza kell térni ahhoz, amire a magyar emberek az ország európai uniós vagy NATO-csatlakozásakor szavaztak. Ehhez új külügyminiszterre van szükség - összegzett, majd felszólította Szijjártó Pétert, hogy mondjon le, vagy a miniszterelnök váltsa le őt.
    
Az ellenzéki politikus azt mondta, helyes az a törekvés, hogy alternatív gázszállítási útvonalakat keres a kormány, és az is helyes, ha ápolják a gazdasági, kulturális, történelmi kapcsolatokat. Abban azonban nagyon bíznak - folytatta - , hogy a török politikai hatalomgyakorlást nem akarja Magyarország másolni.
    
Azt mondta, komoly problémák vannak a török demokráciafelfogással, a politikai szabadságjogok, az emberi jogok, a nők jogainak biztosításával.
    
Mesterházy Attila közölte, reméli, hogy a miniszterelnök nem állítja példaként Magyarország számára azt, ahogy a török vezetés a hatalmat gyakorolja, mert annak egy európai demokráciában nincsen helye.