Kunhalmi Ágnes: "Ezt a tudásválságot a Fidesz okozza, a Fidesz generálja, csak a szocialisták azok, akik ezt 2014 után meg fogják változtatni és le fogják állítani."

Lukács Zoli nagyon jól mondta, azért nagyon sokan vagyunk ebben az országban, én magam is… meg kell, hogy valljam, soha, soha nem gondoltam volna, hogy lesz ennek az országnak egyszer egy olyan kormánya, amely gyermek és gyermek között különbséget tesz. Nem gondoltam volna, és van. Ma ez a kormány úgy véli, hogy nem jár minden gyermeknek egyformán a tudás. Ma ez a kormány úgy véli, hogy nem jár mindenkinek egyformán ebben az országban 2013-ban a képességek és a készségek fejlesztése. Tudatosan, tudatosan nem veszi figyelembe azt, hogy ebben a piciny országban is, amelyben élünk, Magyarországon mekkora különbségek vannak családok és családok között, élethelyzetek és élethelyzetek között. Nem veszi figyelembe azt, hogy nem mindegy, hogy egy gyermek mondjuk Sopronban él, vagy éppen Kazincbarcikán él, és ugye mindannyian tudjuk, itt is és a tévénézők is tudják, hogy nem mindegy az, hogy egy gyermek a Rózsadombra születik, vagy éppen a putri kellős közepébe.

Egyszerűen nem fér a fejembe, nem fér a fejembe, hogy ekkora felhatalmazással, hogy veszi a bátorságot magának ez a kormány, hogy merészeli egy generáció jelentős részétől elvenni a tudás megszerzését és  a felemelkedés esélyét. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy például , nem fér a fejembe és egyikünk fejébe sem fér bele az, hogy hogyan merészeli például azoktól a tizennégy éves gyermekektől elvenni a közismereti órák számát, akik a szakiskolák felé törekednének. Ugye egy generáció azon részéről beszélünk ám, akik nem a legjobb családi körülmények közé születnek. Ezeknek a tizennégy éves gyermekeknek, akik a szakiskolába mennek, elemi szükségük van és igényük van arra, hogy a képességeiket az alapvető írás, olvasás, számolás-még fejlesszék a szakmai ismeretek mellett. Ez a kormány elveszi tőlük ezt a lehetőséget és egyszerűen ez nem fér a fejembe, hogy hogyan merészeli megtenni ekkora felhatalmazással a háta mögött, pont ezért nem fér a fejembe. Hát és az sem fér a fejembe, hogy hogyan gondolta ez a kormány azt, hogy a világgazdasági válság tetejére, Magyarországon kialakítja a tudásválságot. Egyszerűen, ahogy ezt elmondta Tamás az előbb, harmincezer gyermek nem jelentkezett a felsőoktatásba tavaly. Ez azt jelenti, hogy harmincezer gyermek és családja gondolta úgy tavaly és sajnos ez a tendencia idén is folytatódik, hogy meg sem próbál belépni a felsőoktatás küszöbére. Feladták, feladták már a jelentkezésnél azért, mert ilyen politika, ilyen oktatáspolitika van ma Magyarországon. Ezeknek a gyermekeknek a tudása 3-5 év múlva nagyon fog hiányozni a magyar piacgazdaságból. Ezt a tudásválságot a Fidesz okozza, a Fidesz generálja, csak a szocialisták azok, akik ezt 2014 után meg fogják változtatni és le fogják állítani.

Mi kérem baloldaliak nem csak hogy nem értünk egyet ezzel a szemlélettel és ezzel az oktatáspolitikával, de nagyon mereven szembe is helyezkedünk ezzel a politikával. Baloldali politikus nem csak Magyarországon, de sehol a világon nem fogadhatja el azt és nem is fogadja, hogyha egy gyermek a nyomorba születik, annak ott is kell meghalnia. Mert hiszünk abban, hogy van más út, van más politika és meg is fogjuk győzni Magyarországot, meg is fogjuk győzni a magyar társadalmat arról, hogy a mi országunk felemelkedését és boldogulását nem a leszakadók és nem a szegények hátráltatják. De ahhoz, ahhoz, hogy ezt a politikát meg tudjuk valósítani, ahhoz, hogy az értékeink érvényesülni tudjanak, ahhoz bizony erőfeszítéseket kell tennünk. Mindenkinek erőfeszítést kell tennie. Ma Magyarországon változnia kell a politikának és változnia kell a politikusoknak is. Az én generációm, a mi generációnk, nem fogja megengedni azt, huszonhárom évvel a rendszerváltás után, nem fogjuk hagyni, hogy a magyar közbeszédet és Magyarországot újra belerángassák ebbe a végtelenül leegyszerűsített, ostoba közbeszédbe, ebbe a gondolatiatlanság világába. Nem fogjuk hagyni, mert a mi generációnk levonja a múlt tanulságait, figyelembe veszi a jelen lehetőségeit és realitásait és soha, soha egyetlenegy perce sem fogja szem elől téveszteni a saját jövőjét a saját boldogulását és boldogságát.

A mi generációnk meg fogja valósítani a saját boldogulását és boldogságát, de ez nem tud egyedül lenni. Ehhez támogatókra van szükségünk, ennek az országnak és ennek a társadalomnak olyan politikát és olyan politikusokat kell támogatnia, akik képesek arra, hogy olyan rendszereket működtessenek, olyan államot hozzanak létre, amely nem akadályoz, hanem támogat, amely nem kirekeszt, hanem befogad, amely állam nem akarja leélni helyetted a saját életedet és unos-untalan nem mondta meg azt, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Erről szól az új MSZP, erről szól az MSZP politikája, az új generáció egy olyan politikát fog ebben az országban csinálni, hogy ne csak boldogulni tudjanak az emberek, hanem álmaik országát meg is tudják saját maguk valósítani. Ezért kell a szocialistákra szavazni! Köszönöm!