Lázad az egész ország

Lázad az egész ország, és „tolvaj Fideszt” kiáltanak az emberek az utcán – jelentette ki Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A képviselő elmondta: lázadnak az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és a közlekedésiek is, legyen szó a MÁV-ról vagy a helyi közlekedési társaságokról. Február 17-re például a miskolci közlekedési vállalatnál hirdettek sztrájkot, mert elmaradt a 2015. tavaszán ígért fizetésemelés.

A politikus kifejtette: a MÁV esetében az érdekképviseletek 5 százalékos fizetésemelést akartak elérni, 2,7 százalékos differenciált fejlesztési igény mellett, valamint egy életpályamodell megalkotására tettek javaslatot. Ehhez képest 3 százalékot kínálnak nekik, miközben a cég vezetője már havi 5 milliót, vagyis napi 225 ezer forintot keres.

Az egészségügyi dolgozók a lábukkal szavaznak: elhagyják az országot, mert alacsonyak a fizetések és nem tudnak tisztességesen gyógyítani a mostoha körülmények miatt - fogalmazott.

A képviselő szerint azok lázadnak, akik mozgatják az országot, mert látják, hogy egyre többet kell dolgozni egyre kevesebb pénzért. E közben van, aki havi 5 milliót keres, mások több tízmilliót fizetnek svájci tanulmányaikra, és vannak, aki 1800 milliós osztalékot tudnak felvenni, miközben az általuk foglalkoztatottak ennek az összegnek csak a töredékét kapják. Mi ez, ha nem kizsákmányolás? – kerdezte Gúr Nándor.

A politikus leszögezte, azoknak, akik a Fidesz ellen lázadnak, tudniuk kell, hogy a parlamentben van partnerük, a Magyar Szocialista Párt. Törvényjavaslattal igyekszünk elérni, hogy a működtetésre képes önkormányzatok visszakaphassák iskoláikat, és olyan működési feltételeket akar az MSZP kikényszeríteni, amelyek keretei között nem válik kérdésessé, hogy van-e izzó vagy kréta az iskolában – tette hozzá.

Továbbra is küzdünk a fizetésemelésért, mert nem lehet olyan helyzet, hogy az oktatásban vagy az egészségügyben dolgozók sokszor 100 ezer forintot se kapjanak kézhez - fogalmazott.

Gúr Nándor megismételte az MSZP fizetésemelési követelését: Magyarországon 100 ezer nettónál ne kereshessen senki kevesebbet, illetve a közszférában ne legyenek nettó 150 ezer forintnál kisebb fizetések, valamint a nyugdíjasok se kaphassanak 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat.

Kapcsolódó párttagok