Belföld | végtörlesztés
2011. szeptember 19. 14:08

Lázár bizonyíthatja, hogy nem fél ellentmondani Orbánnak

Az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy miután múlt szerdán azt javasolta, képviselők ne kérhessék a végtörlesztést, Lázár János támogathatónak nevezte az elképzelést. A miniszterelnök viszont egy interjúban elmondta: azt tartja helyesnek, ha a képviselőket semmiféle előjog nem illeti meg, de hátrányos megkülönböztetés sem éri őket.
    
Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha a fideszes frakcióvezetővel közösen nyújtanák be a képviselőket kizáró módosító javaslatot, az jó alkalom volna, hogy Lázár János "azt tegye, amiben hisz, és ne azt, amit a főnöke elvár tőle (...) bizonyíthatja, hogy nem fél ellentmondani Orbán Viktornak" és tudja, mi a helyes ebben a helyzetben. Véleménye szerint az indítvány támogatásával a kormánypárti képviselők is demonstrálhatnák, hogy nem saját érdekükben kezdeményezték a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségét.
    

A szocialista politikus megismételte: írásbeli kérdéssel fordul a kormányfőhöz, azt kérve, fejtse ki a szombati Blikkben megjelent interjújának azon állítását, hogy a kormány készül a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztése miatt esetlegesen induló perekre, és "megvan a fiókban az a megoldás", amelyet elővehetnek, ha a mostani döntést nemzetközi bíróság "betiltja". Az MSZP-elnök arra szólította fel a kormányfőt, hogy hozza nyilvánosságra az erre vonatkozó javaslatát.
    
Mesterházy Attila emellett továbbra is választ vár arra a Navracsics Tiborhoz intézett kérdésére, igaz-e, hogy a közigazgatási és igazságügyi tárca olyan szakvéleményt készített, amely szerint a végtörlesztési javaslat alkotmányellenes és európai uniós szabályokat sért.