Lázár János enyhítsen a közigazgatás leterheltségén!

A szocialista Ujhelyi István európai parlamenti (EP-) képviselő levélben szólította fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert: akár többletforrás biztosításával is, de enyhítsen a közigazgatás leterheltségén annak érdekében, hogy felgyorsuljon a külföldön született magyar gyermekek okmányainak elkészítése.

Az MSZP alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg több mint nyolcezer magyar kisgyermek és családja vár arra külföldön, elsősorban Londonban, hogy magyar okmányokat szerezve meglátogathassa "a Skype-nagyszülőket".

Közölte, az érintett családok arra panaszkodnak, hogy a magyar kormányhivatalok packáznak velük, vagy egyszerűen képtelenek előállítani az okmányaikat. Volt olyan, hogy fél éven keresztül húzódott egy kisgyermek magyar anyakönyvének elkészítése - hozta fel példaként, rámutatva, hogy e miatt a gyermeknek sem útlevele, sem tb-kártyája nem volt.

Ujhelyi István azt javasolta, hogy a 600 millió forintos kormányzati tájékoztató kampány helyett az államigazgatásra fordítsák a pénzt.

Az EP-képviselő bejelentette azt is, hogy [email protected] címmel online panaszablakot indít, ahova a külföldön élő magyarok panaszait várja, elsősorban a magyar, illetve a lakóhelyük szerinti közigazgatással kapcsolatosakat.

Kérdésre válaszolva Ujhelyi István beszélt a határzárról is. Szerinte közös európai megoldásra van szükség, de a magyar kormány eljátszotta a nemzetközi közösség bizalmát. Emlékeztetett arra, hogy a 28 tagállamból egyedül Magyarország nem fogad be menekülteket és menedékkérőket.

Ujhelyi István szerint a kormány a helyzetet katasztrofálisan kezeli, politikai haszonszerzésre használja. Mint mondta, a többi uniós tagállam igyekszik valamit hozzátenni a közöshöz, ezért számíthat majd a nemzetközi közösség szolidaritására, ha később veszélyhelyzetbe kerül. Magyarország ebből a nemzetközi szolidaritási közösségből iratkozott ki - tette hozzá.