Belföld | végkielégítések
2014. június 20. 14:45

Lázár János erkölcsi bizonyítványa

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy az új kormány megalakulásával posztjukról távozó miniszterek, államtitkárok végkielégítését kisebb mértékű különadó terheli - mondta Szanyi Tibor, a párt európai parlamenti képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Közölte, azt javasolják, hogy a 98 százalékos különadó 75 százalékra való csökkentéséből adódó különbözetet "a bukott fideszes és KDNP-s politikusok" ajánlják fel a gyermekéhezés enyhítésére, rengeteg olyan alapítvány van, amelyen keresztül ezt megtehetik. Véleménye szerint ezzel a volt kormánytagok, ha nem is teljes mértékben, "de némileg talán jóvá tehetnének valamennyit abból a kárból, amit működésük során okoztak".

Emlékeztetett arra, hogy sajtóhírek szerint 57 millió forintot kapott az a 22 politikus, aki már nem tagja az Orbán-kormánynak. Nekik - folytatta - már nem 98, hanem 75 százalékos különadót kell fizetniük, mert a Fidesz év elején "titokban" csökkentette az adókulcsot.

Szanyi Tibor szerint most, hogy a saját embereiket kell kifizetniük, a Fidesz nem annyira kényes a jó erkölcsre, amire hivatkozva 2010-ben bevezette a 98 százalékos különadót. Ennek a kettős mércének köszönhető a 22 kirúgott jobboldali politikus összesen 15,5 millió forinttal többet tehet zsebre - ismertette.

Mitől különb az a Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár, aki miszlikre szedte a magyar oktatást? Mitől különb az a Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki hozzájárult Magyarország külpolitikai elszigetelődéséhez, vagy Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, aki tönkretette a vasutat? Vagy Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki adósságba hajszolta a kórházakat, vagy Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár, aki "Matolcsy örültségeit fedezte", vagy Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár, aki az állami földeket "fideszes haveroknak játszotta át"? - sorolta kérdéseit. Hozzátette: a Fidesznek minden végkielégítés pofátlanul magas, kivéve az, amelyet az ő emberei vesznek fel.

Vitatta azt az kormánypárti érvelést is, hogy az Európai Unió nem engedi a 98 százalékos mértéket. Mint mondta, az EU a visszamenőleges hatályát kifogásolta az adónak.