Lázár Jánosnak le kell mondania!

Az MSZP szerint az uniós pénzek lehívásáért felelős Lázár János államtitkárnak le kell mondania, mert "irgalmatlan károkat" okozott már eddigi is a pályázatok vontatottságával Magyarországnak. Ezt Szanyi Tibor, a párt európai parlamenti listavezetője közölte hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus a Magyarországnak járó európai pénzek befagyasztásáról szóló sajtóhírrel összefüggésben azon véleményének adott hangot, hogy az egész hír "egy mocskos manőver" a Fidesz részéről, amely megpróbálja befeketíteni az európai intézményrendszert, és ha mégis csak sikerül kicsikarni egy eurót, azt majd a szabadságharc győzelmeként tálalja.

A sajtótájékoztatón még nem volt ismert a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivőjének közlése, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatos aggodalmaira. Szanyi Tibor azt követelte Orbán Viktortól, hogy nyilatkozzon arról, igaz-e a pénzek felfüggesztéséről szóló hír.

Emlékeztetett arra, hogy korábban már volt példa a felfüggesztésre szabálytalanságok miatt, most a hírek szerint arra hivatkozik az EB, hogy átláthatatlan az intézményrendszer. Hozzátette: április 1-jével állt fel egy új, Lázár János által irányított rendszer.

Beszél arról is, hogy az MSZP közösségi pártként a családot tekinti alapegységnek, amikor a magyar emberek képviseletéről beszél. Ezért az EP-kampányban tett vállalásaik -  egyebek között, hogy egyszámjegyű legyen az alapvető élelmiszerek áfája - is a családokat segítik - hangoztatta.

Emlékeztetett arra, hogy konkrét vállalásaik között szerepel még az európai szintű minimálbér, illetve a minimálnyugdíj bevezetése, az, hogy a férfiak és a nők ugyanazon munkáért ugyanakkora bért kapjanak, valamint hogy legalább a 25 év alatti szakmával rendelkező fiatalok körében legyen teljes a foglalkoztatottság.

Szanyi Tibor beszélt arról is, hogy várhatóan elég sok szervezet indul az EP-választáson. Vannak olyan szervezetek, amelyek nem szereznek mandátumot, de értékes gondolataik vannak - tette hozzá, példaként a Bokros Lajos által fémjelzett Modern Magyarország Mozgalmat említette.

Elmondta, ezeknek a családbarát elképzeléseknek a képviseletét - egyeztetve a szervezetekkel - , az MSZP nagyon szívesen felvállalja, ahogy a szakszervezetek és a civil szervezetek képviseletét is.

Szanyi Tibor azt mondta, lesznek olyan pártok, amelyek mandátumot szereznek és mégsem azt csinálják, amit ígértek, ilyen a Fidesz és a Jobbik. A Fidesszel összefüggésben közölte: miközben a nagyobbik kormánypárt EP-listvezetője egy termelői piacon védi meg a senki által meg nem támadott termelőket, a 27 százalékos áfa ellen semmit nem tesz.

A Jobbik kapcsán azt vetette fel, hogy ugyan három képviselőjük is volt a most záruló ciklusban az EP-ben, de mégsem volt hatékony az érdekképviselet a magyar föld védelme érdekében.