Lázár kérjen bocsánatot a pedagógusoktól!

Lázár János hazudott, amikor azt mondta, hogy ha a gyerekek teljesítménye romlik, akkor a pedagógusok munkája is kérdéses, ezért követeljük, hogy kérjen bocsánatot – mondta Tóbiás József sajtótájékoztatóján.

Az MSZP elnöke kifejtette: a kormány elvette a szabad tankönyvválasztás lehetőségét, szétverte az iskolák és a helyi közösségek szoros együttműködését, bürokratikus intézkedésekkel, adminisztrációs terhekkel nehezíti az oktatást, és csökkenti a pedagógusok gyerekeinkre fordítható idejét.

Kapjanak lehetőséget a tiltakozó iskolák és pedagógusok, és hadd ülhessenek le egy oktatási kerekasztalhoz! Kerüljenek a helyükre a dolgok: a tanár taníthasson a leghatékonyabb eszközökkel, a kormány pedig ne akadályozza ezt a munkát - fogalmazott.

A földárverésekkel kapcsolatban Tóbiás József elmondta: a privatizáció arról szól, hogy a hatalom kegyeltjei, a Fidesz politikai elitje újabb tulajdonhoz juthasson. Mészáros Lőrinc és családja 1400 hektárt nyert el, több mint 2 milliárdért, a külügyminiszter focicsapatának szponzora 400 hektár vehet meg, L. Simon László felesége közel 300 hektár nyert el, Szarvas korábbi fideszes alpolgármestere, Besenczy Zoltán pedig több 380 millió forintért juthatott hozzá két nagyobb területhez, míg az új Mezőhegyesi ménesbirtokért felelős fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Sándor felesége is több mint 40 millió forintért jutott több kisebb parcellához – részletezte.

Követelte a kormánytól, hogy februárban ne indítsa újra a földárverést, hiszen nincsenek törvényi garanciák arra, hogy a jövőben nem a fideszes csókosok és a képviselőtársak rokonai lesznek az új földbirtokosok Magyarországon. Hozzátette, a földnek az állam tulajdonában kell maradnia, hogy azt hasznosításra a gazdálkodóknak és az önkormányzatoknak átadhassa.

Tóbiás József Orbán Viktor pénteki rádióinterjújával kapcsolatban úgy fogalmazott, a miniszterelnök vagy az álomvilágát erősíti, vagy nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy Magyarország Európa egyik legszabadabb országa. Valójában már öt éve zajlik a demokrácia lebontása, és mára törvényesítették a korrupciót.

A pártelnök elmondta, nincs meg ma az a bizalom, amely alapján a kormány kontroll nélküli jogosítványokat kaphatna egy esetleges terrorveszély elhárításához. Az MSZP javaslatában az szerepelne, hogy terrorveszély vagy terrortámadás esetén milyen kötelezettségei vannak az államnak, és ezek csak arányosan korlátozhatják a magyar állampolgárok szabadságjogait.

A magyar kultúra napja alkalmából Hiller István, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, hogy a magyar kultúra ma megosztott, és ez a megosztottság intézményesült is, a letéteményese pedig a Magyar Művészeti Akadémia. Az intézmény tevékenységében nem a teljesítmény, hanem a foglalás volt jellemző: teret foglalt, hiszen elfoglalta a Nemzeti Kulturális Alap legjelentősebb kuratóriumait, pénzt foglalt, mikor sok milliárd forintot kebelezett be plusz teljesítmény nélkül, és helyet is foglalt, hiszen Buda és Pest „csodálatos palotáit” és épületeit foglalja el.

Az MMA tagjai között vannak kitűnő teljesítményű személyek is, de az intézmény egészének munkája, amire a pénzt kapják, nem látható – fogalmazott Hiller István.

Míg a művészeti akadémia milliárdokat zsebel be, addig a magyar kultúra területén dolgozók nagy része nélkülözésben él. Az MSZP egyetért a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének követelésével, az elmúlt napok demonstrációinak tartalmával, a fizetésemelés jogos igényével – tette hozzá.

Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy mindezek mellett a magyar kultúra történetének egyik legjelentősebb sikerét ünnepelhetjük, és az MSZP nevében gratulált a Saul fia című film alkotóinak. Mint mondta, olyan magyar filmről van szó, amely a témáját a magyar történelemből merítette, és a nemzet számára hoz világszerte siker, elismerést. Leszögezte, a film sikerének egész egyszerűen az az oka, hogy kitűnő.