mszp.hu | Belföld | Agrárgazdaság
2019. március 08. 16:09

Lebukott a Fidesz: nem kértek a magasabb agrártámogatásokból az Európai Parlamentben!

Ujhelyi István bejelentette, hogy a mai napon levélben keresi meg az Agrárkamara elnökét és felajánlja neki a segítségét. ”
A hazáját szerető és féltő európai parlamenti képviselőként felajánlom a MAGOSZ-nak és az Agrárkamarának, hogy juttassa el hozzánk annak a sok tízezer embernek a véleményét és javaslatát, akik aláírták az Európai Unió közös agrárpolitikai büdzséjének növeléséről szóló követelését.” Az európai parlamenti képviselő szerint az aláíróknak igazuk van, ahogyan és az MSZP-nek is igaza van, hiszen az Európa-párti programjukban maguk is azt követelik, hogy a következő 7 éves büdzsében ne csökkenjen a közös agrárpolitikára jutó uniós forrás.
 
Ujhelyi István szerint a magyar gazdák nem számíthatnak Orbán Viktorra, mert  őt már nem tekintik megfelelő partnernek az Európai Unióban. 
 
„Orbán elvesztette európai érdekérvényesítő képességét, már csak a saját hatalmi pozíciójáért küzd az Európai Néppárton belül. Orbán Viktor olyan politikusokkal szövetkezik, akik nem tudnak nekünk magyaroknak semmiben sem újabb és jobb lehetőséget biztosítani a következő években, például az európai büdzsé terén.”
 
Ujhelyi elmondta, hogy az MSZP képviselői viszont továbbra is egy olyan frakcióban ülnek, az Európai Szocialisták között, amelynek érdemi befolyása lesz a következő években is a büdzsé eldöntésére.
 
A szocialista EP-képviselő ismertetett egy a sajtóban még meg nem jelent hírt, ami szerinte sokat elmond a Fidesz magatartásáról. Az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint csökkent volna a közös agrárpolitika támogatási összege, az Európai Parlament megváltoztatta, és az elvont forrásokat visszahelyezte a büdzsébe. „Az EP egy olyan döntést hozott, amely jó a magyar gazdáknak, amely ugyanazt a követelést fogalmazza meg, amelyért most az Agrárkamara és MAGOSZ aláírásokat gyűjt. Ezt a döntést azonban az EP-ben a Fidesz képviselői azonban nem szavazták meg.”
 
„A fideszes képviselők tartózkodtak, de mi magyar szocialisták és európai szocialisták továbbra is meg fogunk küzdeni azért, hogy a következő években a magyar gazdák megkaphassák ugyanazt a támogatást, mint amit a korábbi években” – mondta Ujhelyi István.
 
Harangozó Gábor elmondta, hogy Magyarország a legnagyobb kedvezményezettje az uniós agrártámogatásoknak, azonban mégsem a magyar gazdák kapják a legtöbb pénzt az unióban, mivel az Orbán-kormány adja legkisebb hazai kiegészítést az uniós támogatásokhoz. ” A MAGOSZ és az Agrárkamara fideszes vezetőinek azért kellene lobbizniuk a saját frakciójuknál, hogy támogassák azon javaslatainkat, amelyek növelnék a gazdák támogatását, azonban nem ezt teszik. Folyamatosan a magyar gazdák érdekei ellen cselekszenek és ez a mostani aláírásgyűjtés is csak egy ócska PR-fogás.”
 
Az MSZP elnökségi tagja szerint lenne tennivaló a magyar vidék érdekében, ezért azt követelik, hogy minimum 100 ezer forint legyen a területalapú támogatás, és az legyen foglakoztatáshoz kötött, amelyet a mezőgazdaság szereplői, akkor kapnának meg, ha embereket foglalkoztatnak és vállalkozásokat hoznak létre. Továbbá követelik, hogy Magyarországon is legyen bevezetve a jövedelemstabilizációs rendszer.
 
Harangozó Gábor szerint az unió előtt álló új kihívásokat csak egy olyan megerősített Európa tudja kezelni,amely képes a közös fellépésre, és amelynek nagyobb költségvetése van. „Orbán Viktor pont ezt akarja szétrombolni, amivel nemcsak a magyar vidéknek, a magyar mezőgazdaságnak vált az ellenségévé, hanem az egész ország érdekei ellen tesz. Ezért kell összefogni és ennek megálljt parancsolni” – mondta.
 

Kapcsolódó párttagok