Belföld | OEP orvoselvándorlás
2012. szeptember 24. 16:03

Leépülő egészségügy

Azonnali intézkedést és magyarázatot vár a kormánytól Kovács Tibor szocialista képviselő, amiért jelenleg nem elégséges három hónap a kormány engedélyezési szerveinek, illetve az OEP-nek arra, hogy az egyetemet végzett fiatal orvosoknak kiadja a működési engedélyt és a gyógyszerfelíráshoz szükséges pecsétet.
 
Garai István Levente, az MSZP képviselője az OEP „tönkretételével” kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az a strukturálisan és financiálisan eddig lezajlott „intézményesített népirtásnak” a folytatása.

Kovács Tibor közleménye

Tarthatatlan helyzetben a fiatal orvosok

A kormányzati bürokrácia akadályozza a fiatal orvosok működésének megkezdését. Az MSZP elfogadhatatlannak tartja ezt az állapotot, és felszólítja a kormányt, tegye meg a megfelelő intézkedéseket ennek a tarthatatlan helyzetnek az azonnali megoldására!

Miközben nap mint nap hallani a propagandakormány sikerjelentéseit az egészségügy átszervezéséről, a valóság elkeserítő képet mutat. Ahhoz, hogy egy fiatal orvos megkaphassa a működési engedélyét, és kiadják számára a pecsétet, mellyel receptet tud rendelni az OEP-től, számtalan bürokratikus procedúrán kell végigmennie. Ha mindez nagy hatékonysággal zajlana, nem lenne probléma. De sajnos nem így van.

Elfogadhatatlan, hogy az OEP-nek három hónap sem elég, hogy kiadja a működési engedélyt és az orvosi pecsétet. Ezzel hónapokra meggátolja a pályakezdőket abban, hogy elkezdjék a gyógyítást. Megmagyarázhatatlan, hogy a jelenlegi helyzetben, mikor Magyarország számos területén van orvoshiány, a fiatal orvosok nagy része pedig azon gondolkodik, hogy elhagyja az országot, akkor rosszul működő hivatalok gátolják meg számukra a munkakezdést.

Azonnali magyarázatot követelünk, hogy mi ennek a késedelemnek az oka, valamint felszólítjuk a kormányzatot, kezelje kiemelten ezt a problémát, és mielőbb találjon rá megnyugtató megoldást!