Legyen átlátható a paksi beruházás!

A kormánypárti képviselők ismét elutasították az eseti bizottság létrehozását a paksi bővítés felügyeletére – közölte Heringes Anita országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Mint mondta, az a leginkább felháborító ebben, hogy Lázár János még decemberben azt mondta, hogy a bővítésnek és az ezzel kapcsolatos árképzésnek transzparensnek és átláthatónak kell lennie a nemzetközi menedzserek számára.

Azt gondoljuk, hogy a bővítésnek nem csak a nemzetközi menedzserek számára kell átláthatónak lennie, hanem a magyar emberek számára is, hiszen az áram árában ők fogják azt kifizetni – mondta Heringes, hozzátéve, hogy „aki rendel, az fizet” alapon mindenkinek joga van tudni, hogy milyen engedélyezési folyamatok történnek.

A titkolózástól csak a kételyek nőnek az emberekben, ez pedig a közvélemény-kutatásokban is rögtön látszik – figyelmeztetett, és hozzátette: nem engedhetjük meg, hogy a paksi szakemberek és a paksi atomerőműben dolgozók szakértelmét megkérdőjelezzék, ezért el kellett volna fogadni a bizottság lehetőségét. Nem tették, ezért továbbvisszük ezt az ügyet, mert az évszázad egyik legnagyobb magyarországi beruházásának átláthatónak és transzparensnek kell lenni.