Belföld | Károlyi-szobor köztársaság
2011. november 16. 15:12

Legyen sötétség?

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti frakcióvezetője szerdán a szobornál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a döntés megtapossa az első köztársaság emlékét, és illeszkedik a demokrácia lebontásának folyamatába. Hozzátette: Tarlós István főpolgármester szavaiból világossá vált, hogy a díszkivilágítás megszüntetése után a Fidesz a Károlyi-szobor eltávolításához is hozzájárulását adja majd.

Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja arról beszélt, hogy 1918-ban ezen a napon, november 16-án kiáltották ki a köztársaságot, amelynek első elnöke Károlyi Mihály volt. Vele kapcsolatban azt mondta: sok más történelmi személyiséghez hasonlóan vitatott szerepű politikus, de fontos érdeme, hogy "képes volt átugrani az árnyékát", és bár nagybirtokos családból származott, a plebejus köztársaság mellett tett hitet.

A képviselő úgy fogalmazott: eddig a magyarországi köztársaságok mindegyike puccsal ért végett, szavai szerint a harmadik 2010 tavaszán. Ennek jogi betetőzésének az új alaptörvény 2012. január 1-jei hatályba lépését nevezte.

Mielőtt a jelenlévő szocialista politikusok egy szál virágot helyeztek el Károlyi szobránál, Szanyi Tibor azt mondta, akárhányszor "náci pribékek és közönséges virágtolvajok" eltávolítják koszorúikat és virágjaikat a szobor talapzatáról, újakat hoznak helyettük.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy újabb szobrok és emlékművek kapnak díszkivilágítást Budapesten, ezzel egy időben pedig a Jobbik javaslatára lekapcsolják a Károlyi Mihály-szobor díszkivilágítását.