Legyenek egy napon és egy lapon a népszavazások!

A Kúria döntését nem illik vitatni, de attól még lehet rossz a kormány kérdése, hogy jogszerű – mondta sajtótájékoztatón Tóbiás József, aki úgy vélte, a kérdést az Alkotmánybíróságnak kell megvizsgálnia.
Az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy a kormány népszavazási kérdése nem a menekültekről, hanem saját politikai és gazdasági hatalmának bebetonozásáról szól.
 
E közben az MSZP valódi népszavazási kezdeményezése jó úton halad, és minden esély megvan arra, hogy a Magyar Szocialista Párt kérdését, valamint a kormány által benyújtott népszavazási kezdeményezést együtt kezeljék: egy napon és egy lapon. Tóbiás József szerint a társadalom érdeke, hogy az emberek együtt dönthessenek ezekben az ügyekben.
 
A Magyar Szocialista Párt elnöksége a megyei elnökökkel együtt tart ülést holnap, ahol kialakítjuk a stratégiát a népszavazásokkal kapcsolatban – jelezte a pártelnök.
 
Tóbiás József kedden polgármesterekkel és önkormányzati vezetőkkel találkozott. A sajtótájékoztató második felében a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági szabadság megvonása ellehetetleníti az önkormányzatok működését, és a Fidesz által benyújtott törvényjavaslat ismét csak a pénzlenyúlásról szól. Megdöbbentő, hogy 26 év után idáig jutottunk – tette hozzá.
 
A sajtótájékoztató másik résztvevője, Szentgyörgyi József, Halásztelek szocialista polgármestere úgy vélekedett, az új, egységes számítógépes rendszer felállítása után a kormánynak lehetősége lesz arra, hogy akár egy mobiltelefonon is követhesse a 3200 önkormányzat minden egyes kifizetését. Ezzel  vége van az önkormányzati önállóságnak – figyelmeztetett a politikus, aki szerint az önkormányzatok eltaposásával az eddigi kétpólusú berendezkedést a kormány egypólusúvá tette.
 
A Fidesz-kormány több mint ezer fideszes önkormányzatot vádol korrupcióval, hiszen az előterjesztés szerint azért kell egységes szoftver, mert csak így tudják megakadályozni a korrupciót. Márpedig az önkormányzatok több mint ötven százaléka jobboldali többségű, közel ezer a fideszes polgármesterek száma.
 
Illúzió, ha ma egy fideszes polgármester azt hiszi, hogy a saját programjáért vagy személyéért választották meg, és az a feladata, hogy a választási ígéreteit valóra váltsa – vélte a politikus, aki szerint az önkormányzati szerep innentől helytartói szereppé változik, a polgármesternek a fentről jövő utasítások végrehajtása lesz a feladata, a helyben keletkezett konfliktusokat pedig „fegyver és eszköz” nélkül kell megoldaniuk.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok