Belföld | kormánypropaganda munkanélküliség
2013. augusztus 29. 11:53

Lejárt a Fidesz ígéreteinek szavatossága

Erről Gúr Nándor, az MSZP alelnöke beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta, a kormánypárt korábban jelentős gazdasági növekedést ígért, ám ez nem valósult meg, ahogy szerinte adócsökkentés helyett is inkább nőttek az állami terhek.

"Orbán hülyének nézi az embereket" - fogalmazott Gúr Nándor, aki szerint az egymillió új munkahelyet ígérő "kormányzati sikerpropaganda" a foglalkoztatás terén is ellentétes a valósággal. Elmondása alapján ugyanis jelenleg százezrekkel kevesebben dolgoznak a versenyszférában, mint akár a kormányváltás, akár a gazdasági válság előtt, ez pedig a kabinet hiteltelen és kiszámíthatatlan politikájára vezethető vissza.

A KSH foglalkoztatási adatait elemezve Gúr Nándor elmondta, a foglalkoztatottak számában a válság előtti adatokhoz képest szignifikáns különbség nem jelentkezik, viszont időközben mintegy 500 ezer ember elhagyta Magyarországot.

A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke hozzátette: 335 ezren nem Magyarországon dolgoznak, bár Magyarországon van állandó lakhelyük, így ma több százezerrel kevesebben dolgoznak idehaza, hiába mutat a KSH nem mértékadó növekedést.

Az MSZP alelnöke szerint az Orbán-kormány a bérek területén is csalódást okozott. Példaként említette erre a minimálbért, amelynek bruttó összege növekedett ugyan, de nettő értékének vásárlóereje 4-5 ezer forinttal, vagyis 8-10 százalékkal elmarad a 2010-es szinttől.

Gúr Nándor szerint mindezek alapján elmondható, hogy az alacsony jövedelműek a legnagyobb vesztesei a Fidesz kormányzásának, ezért pártja nevében arra tett ígéretet, hogy a jövő évi választások után kormányra kerülve a többség és "nem a haverok" érdekeit képviselik majd.