Lejtőn a gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsbecslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP. A kormányszóvivői iroda aznapi közleménye szerint nemzetközi trendek vezéreltek a friss GDP-adatokat.

Burány Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a recesszió veszélyére a szocialisták több mint egy éve próbálják felhívni a kormány figyelmét.

A szocialista politikus kifejtette: bár a kormányszóvivői iroda az eurózóna válságáról beszél, a bajok forrása idehaza van, az elmúlt negyedévben ugyanis az uniós tagállamok közül Magyarországon volt a legnagyobb a gazdasági visszaesés, nagyobb mint Romániában, Spanyolországban és Portugáliában (a görög adatok még nem ismertek). A magyar gazdaság legfontosabb partnere, Németország pedig az előző negyedévben is gyarapodott - tette hozzá.

Burány Sándor szerint ennek ismeretében nyilánvaló, hogy a GDP-visszaesés oka az a kormányzati gazdaságpolitika, amely egyrészt különadókkal bünteti a legjobban teljesítő szektorokat, másrészt a fogyasztási adók növelésével a legszegényebbeket terheli.

A szocialista képviselő szerint a GDP csökkenésének másik oka a kiszámíthatatlan gazdasági-jogi környezet, vagyis például az, hogy a kormány évközben vezet be új adókat, a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló javaslattal pedig megszegte a bankszövetséggel kötött megállapodását.