Belföld | IMF megszorítások
2012. január 10. 15:09

Leminősítések után, szociális katasztrófa előtt

A politikus ezt azzal indokolta, hogy a kormány a költségvetési kiadások csökkentésekor eddig is a szociális juttatásoknál hajtotta végre a legnagyobb kiigazítást, ami a társadalmi különbségek növekedéséhez vezetett.

Az MTI felvetésére, hogy a Figyelő értesülése szerint a Nemzetközi Valutaalap egyebek mellett a szociális juttatások rendszerének átalakítását várhatja a kormánytól, Korózs Lajos úgy reagált: az IMF nem követeléseket fogalmaz meg, hanem a kölcsön visszafizetését garantáló programot kér a tőle hitelt igénylő országoktól. Véleménye szerint a valutaalap csak akkor ad "ötleteket", ha a kormánynak nincs megfelelő koncepciója, és meglátása szerint Orbán Viktorénak nincsen, az IMF ezért adhatott további támpontokat az olyan nyilvánvaló elvárásokon túl, mint a jegybanki függetlenség.

Korózs Lajos arról is beszélt: ha visszaesik a gazdaság, újabb megszorítások jönnek, így véleménye szerint a kormány csökkenteni fogja a családi pótlékra fordított kiadásokat. Az MSZP ezt ellenzi, mert a lépés családok elszegényedéséhez, nyomorba döntéséhez vezetne - mondta.

Az MSZP-s politikus szerint már egy ötszázalékos forráselvonás is az ellátottak számának radikális csökkentését okozná a szociális ellátások esetében.

Korózs Lajos azt is biztosra vette, hogy a kormány a korábbi ígéretével szemben be fogja vezetni a névleges egyéni számlán alapuló, a nyugdíjkifizetéseket a mindenkori járulékokból finanszírozó svéd nyugdíjmodellt. Ezzel kapcsolatban idézte a fideszes Selmeczi Gabriella nyilatkozatát, aki a Magyar Nemzetnek múlt héten azt mondta, az év közepéig eldől, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása hogyan történik meg, és a kormány figyelembe veszi majd a Századvég Gazdaságkutató tanulmányát is. Ez pedig a svéd nyugdíjmodell megvalósíthatóságát elemzi - jegyezte meg a szocialisták elnökségi tagja, hangsúlyozva, hogy a modellváltás például az özvegyi nyugdíjak megszüntetésével járna.