Belföld | Újbuda időközi választás polgármester
2012. szeptember 09. 11:34

Lemondásra szólítja fel az MSZP a XI. kerületi fideszes képviselőket

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azok a képviselők, akiket a hamis vádaskodás juttatott pozícióba, méltatlanok tisztségükre, ezért le kell mondaniuk, el kell számolniuk lelkiismeretükkel, és új időközi választást kell kiírni a XI. kerületben.

A szocialista politikus utalt arra, hogy a Fővárosi Törvényszék keddi, elsőfokú, nem jogerős ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabaddemokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a felmentő ítélet azt is kimondja, a bíróság „nem enged a döntést befolyásolni akaró fideszes nyomásnak”, az ítélet nem eladó.

Horváth Csaba szerint azzal, hogy a volt kerületi vezetők ügye a 2010-es önkormányzati választások előtti napokban "uralta a magyar sajtót", befolyásolták a választást. Mint fogalmazott, ezért joggal merül fel a kérdés, hogy ki kér bocsánatot a manipulációért, az alaptalan vádaskodásért és "vádaskodás-cunamiért", a "látszatkeltéssel, hazugsággal és csalással szerzett kétharmadért". Hozzátette, felmerül a  kérdés arra vonatkozóan is, hogy mennyire legitimek a manipulálással szerzett hatalom döntései.

Molnár Gyula, Lakos Imre és egy ügyvéd ellen Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán indult meg a büntetőeljárás. Az ügyészség azzal vádolta őket, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A felmentő ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezett. Az elsőfokú ítélet így nem jogerős, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja az ügyet.