Belföld, Gazdaság | költségvetés 2012
2011. december 08. 12:06

Lenullázott ágazatok

Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak ideje letennie a valós számokat, mert „anélkül bármely önkormányzati költségvetési koncepció legfeljebb vágyálom marad – vagy rémálom, mint a főváros esetében”.

Az MSZP budapesti elnöke minden előzetes elképzelésnél rosszabbnak tartja az országos terveket, álláspontja szerint Magyarország levált a keleti régióról, a „térség beteg embere lett”, hiányzik a kormány iránti bizalom a világban.

A szocialista politikus a katasztrófa és a káosz költségvetésének nevezte a jövő évi budapesti terveket, szavai szerint annak egyenes következménye, hogy rosszabbul élnek majd a fővárosiak, mint idén és jelentősen csökken a szolgáltatások minősége.

Mint mondta, már az elmúlt másfél évben romlott a közszolgáltatások minősége, több milliárdos megszorítás volt az oktatás, az egészségügy és a kultúra területén, ezzel párhuzamosan pedig megindult a szociális leszakadás.

„A Fidesz megbukott az emberségi vizsgán, mert pont azokat sújtja, akik a legkevésbé lennének készek erre” – mondta Horváth Csaba, megjegyezve, hogy a koncepció a hajléktalan-ellátás és az oktatási kiadások lefaragásával számol.

Kitért arra is, hogy míg 2010-ben a humán ágazatban 2,6 milliárd forintot fordítottak felújításra, a mostani tervezetben 1,6 milliárd szerepel, a fejlesztések területén pedig „még rosszabb a kép”, 18 milliárd forint helyett 8 milliárddal számolnak.

A szocialista frakcióvezető szólt a közösségi közlekedés finanszírozásáról is. Értelmezhetetlennek nevezte, hogy Budapestnek a saját lábára kellene állnia. Az MSZP-s politikus véleménye szerint nem lehet több adót terhelni a fővárosiakra, akik így is négyezermilliárd forintot fizetnek. Mint fogalmazott, azt várja a kormánytól, legalább annyit térítsen vissza Budapest adóbefizetéseiből, hogy fennmaradjon a város és a tömegközlekedés működőképessége.