Létrejött a kormányváltó szövetség

A csütörtöki megállapodás részleteiről szóló sajtótájékoztatót ezúttal ismét közösen, a teljes magyar sajtónyilvánosság előtt tartotta meg Mesterházy Attila és Bajnai Gordon. A tájékoztatót az MSZP elnöke kezdte, aki bejelentette: létrejött az Orbán Viktort leváltó ellenzéki szövetség.

„Olyan megállapodást kötöttünk, amely mindkét fél számára fontos, jó megoldás, és ami a legfontosabb, hogy az emberek, a kormányváltást akaró magyar állampolgárok számára is a lehető legjobb megoldás” – jelentette ki Mesterházy Attila. A megállapodás részleteiről szólva elmondta, hogy az először is magába foglalja a programot, azt az alternatívát, amelyet immár közösen ajánl Magyarországnak.

Mától megvan az a 106 egyéni jelölt is, akik az MSZP és az Együtt-PM közös jelöltjei lesznek, és akik a két szervezet közös kampányának szereplői lesznek. Ez azt jelenti, hogy 106 jelöltre mindenki közös jelöltként tekint majd, függetlenül attól, hogy az szocialista, vagy éppen Együtt-PM-es jelölt. Nem csak a jelöltállítás lesz tehát közös, hanem a kampány is, annak minden elemével, beleértve a közös rendezvényeket és az egységes arculati elemeket is.

Amit ezen túl a koordinált egyénijelölt-állításról tudni lehet: 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialista párt, 31-ben az Együtt-PM állít jelöltet. Az egyezség szerint az Együtt-PM-nek jutó 31 körzetből hét budapesti, így a II., az V., a VII., a XII., a XVI., a XXI. és a XXII. kerület, valamint köztük van az egyik miskolci, debreceni, szegedi, győri és kaposvári körzet is. A szavazatok maximalizálása érdekében pedig a két párt külön listát állít, mert a két külön lista garantálja a lehető legtöbb demokratikus ellenzéki szavazat begyűjtését.

Azt, hogy ki legyen a miniszterelnök, a megállapodás szerint a magyar választók dönthetik majd el, vagyis nem nevez meg közös miniszterelnök-jelöltet az MSZP és az Együtt-PM Szövetség: az Orbán Viktor és pártja felett aratott győzelem után az lesz az új baloldali kormány első embere, aki a kormányváltó szövetség szavazatát szerző párt listáját vezette.

Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban kifejtette: az MSZP hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal, amelynek politikusai helyet kaphatnak a szocialisták listáján, vagy akár elindulhatnak az MSZP-nek jutó egyéni körzetek némelyikében.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, korábbi miniszterelnök a csütörtöki megállapodást döntő pillanatnak értékelve úgy fogalmazott, hogy „megszületett az az ellenzéki szövetség, amely 2014-ben le fogja váltani Orbán Viktor és Simicska Lajos rezsimjét”. Ezután ünnepélyesen bejelentette, hogy a mai napon kicseleztük Orbán Viktort. „Ő akart minket kicselezni azzal, hogy olyan választójogi törvény épített, amely nagyon nehéz szervezeti, személyi egyeztetéseket tesz szükségessé a választási folyamatban. Abban bízott, hogy meg tudja osztani az ellenzéki szavazókat, az ellenzéki erőket. Mi, ha nehéz folyamat után is, de ezen túljutottunk és most olyan megoldást találtunk, amely kicselezi Orbán Viktort” – fogalmazott.

Az egyéni ambíciókat a háttérbe szorító, a közös győzelmi érdeket előtérbe állító választási küzdelmet fogunk folytatni az Orbán-Simicska rendszer ellen – tette hozzá. Ez a megállapodás az ellenzéki együttműködés kezdetének végét, az Orbán-Simicska rezsimnek pedig a vég kezdetét jelenti.