mszp.hu | Belföld | földosztás Lázár János
2015. október 06. 14:35

Logikátlan az állami földek szétdarabolása

Legény Zsolt, az MSZP képviselője a Mezőgazdasági bizottság Ellenőrző albizottsága ülését követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy arról a 380 000 hektárnyi államiföld-értékesítéséről szerettek volna további részleteket megtudni, amiről most a kormány rendelkezik.

Kiemelte, heves vita folyt arról, hogy szükség van-e egyáltalán arra, hogy ezeket a földeket értékesítsék. Mint mondta, az ellenzék egyöntetűen helyteleníti ezt.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kiemelte, hogy – nagyon helyesen – még Lázár János is óvja a termelőket attól, hogy bérleti joggal terhelt földeket megvegyenek, holott a földek többsége ilyen. Ebben az esetben egyértelmű, hogy a kormány nem a gazdák érdekeit tartja szem előtt, hanem az eladásokból származó bevételt – fogalmazott a politikus.

Erre példa a mezőhegyesi gazdaság, ahol egy működő gazdaságot tettek tönkre azzal, hogy bérbe adták a földjeiket. Ez ellen az MSZP fel fog lépni, és ilyenkor nem az államosítást támogatja, hanem a telekspekulánsoktól kívánja visszaszerezni a földeket – szögezte le Gőgös Zoltán.

Harangozó Gábor hozzátette, gazdasági szempontból is logikátlan az állami földek szétdarabolása és kiárusítása. Egyrészt azért, mert így nem tudjuk igénybe venni az esetleges brüsszeli támogatást; másrészt az állam örökre elveszti annak lehetőségét, hogy vidéken megélhetést segítő intézkedéseket írjon elő – fogalmazott a képviselő.

Kapcsolódó párttagok