Lomnici-ügy - egy levél nyomában

Egy, az NMHH Médiatanácsához érkezett levélbe kívánt betekinteni hétfőn Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, aki szerint ehhez nem kapott lehetőséget a hatóságtól. A levelet az a köztelevízióban dolgozó szerkesztő írta, aki a Lomnici Zoltán volt főbírót kitakaró híradós anyagot készítette. A szerkesztő a levélben a híradás készítésének hátterét tárta fel.

"Nem lehet egy egész ország fejére zsákot húzni, nem lehet
azt kérni a magyar nemzettől, hogy ne lássanak, ne halljanak" - fogalmazott Nyakó István.

A képviselőt hétfőn Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője fogadta, aki azt közölte, hogy a hatóságnál iktatott levelet személyiségi jogokra hivatkozva nem mutathatja meg a szerző hozzájárulása nélkül.


Hozzátette: a képviselő mégis tájékozódhat a levél tartalmáról, hiszen a dokumentumot a médiatanács egyik tagja is megkapta a feladótól a saját Facebook-oldalán, ez a médiatanácstag pedig rendelkezésre bocsátja a hozzáférést a profiljához Nyakó István számára.

A képviselő kijelentette: magánlevelezésbe nem hajlandó betekinteni, azt pedig képviselői jogai korlátozásának tekinti, hogy a hatóságnál iktatott levelet nem láthatja. Hozzátette, hogy ezt jelezni fogja az Országgyűlés elnökének.

Elmondta azt is, hogy mivel tudomása szerint a levél eljutott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójához is, ezért Böröcz Istvánt is felkeresi, aki a kitakarási ügyben szintén vizsgálatot folytatott le saját intézményében.

Kiricsi Karola később újságírókkal közölte: bár a képviselőnek a Facebookon keresztül a rendelkezésére bocsátották volna a levelet, erre Nyakó István nem volt kíváncsi. A levelet végül a hatóság saját honlapján hamarosan közzéteszi, miután kitakarta belőle azokat a tartalmakat, amelyeket a személyes adatok védelméről szóló törvény nem enged közzétenni.

Az úgynevezett Lomnici-ügyben Nagy-Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke fordult a médiatanácshoz, ám a testület hatáskör hiányában elutasította az ügy kivizsgálását. Az ebben az ügyben írott szerkesztői levélről is elsőként a szakszervezeti vezető számolt be.