Belföld | Vida Ildikó NAV
2014. november 14. 13:34

Lukács Zoltán: 34 korrupciós ügy bizonyítékait titkolja a kormány

Nem igaz, hogy korrupciós ügyekben „csak egy fecni” van a kormány birtokában, 2011 óta 34 ügy bizonyítékait adta át a Legfőbb Ügyészségnek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Minderről Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint hazudott a kormány, amikor azt állította, hogy az Egyesült Államok által jelzett korrupciós ügyekkel kapcsolatban nincsenek a birtokában konkrét bizonyítékok. Az Európai Csalás Elleni Hivatal ugyanis 2011 óta összesen 34 korrupciógyanús ügy bizonyítékait adta át a Legfőbb Ügyészségnek, ám a kormányzat azóta is titkolja, hogy milyen ügyekről van szó és hogy zajlik-e ezekben bármilyen vizsgálat. „Mindezt két és fél hónapig tartó levelezés után árulta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az ő leveleinek talán már hisz Orbán Viktor, mivel ezeken már van pecsét és aláírás is” – mondta Lukács Zoltán. Az MSZP alelnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal csak bizonyítékokat gyűjthet, de nem folytathat nyomozást, az információit minden esetben át kell adnia a nemzeti vádhatóságnak.

„Azt kérjük a Legfőbb Ügyészségtől, hozza nyilvánosságra, mi ez a 34 ügy, és közölje, hogy indítottak-e eljárást ezekben az esetekben” – jelentette ki Lukács Zoltán, hozzátéve: az, hogy Orbán Viktor „fecninek” minősítette az Egyesült Államok nagykövetségének tájékoztatását, arról árulkodik, hogy a miniszterelnök vagy terelni akar az amerikai beutazási tilalom ügyében, vagy nem ismeri a diplomáciai nyelvet. „Az ilyen iratokat emlékeztetőnek hívják, azokat személyes tárgyalások során adja át a nagykövet vagy egy megbízott diplomata, a jog és a diplomáciai nyelv pedig formai kötöttségek nélküli dokumentumnak nevezi, amire nem kell se pecsét, se aláírás” – hívta fel a figyelmet Lukács, rámutatva: a miniszterelnök megszólalásából nyilvánvaló, hogy a kormány egyre jobban belekeveredik a kitiltási ügybe.

Az MSZP alelnöke kitért arra is, hogy előző nap aláírásgyűjtés zajlott a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korrupciógyanúba keveredett elnöke mellett. Lukács Zoltán szerint ez az ’50-es éveket idézte és arra kérte Vida Ildikót és a többi kitiltott vezetőtársát, hogy ne bújjanak tisztességes, becsületes beosztottjaik háta mögé. Lukács Zoltán szerint egyébként az aláírásgyűjtő ívek kezelése személyiségi jogi és adatvédelmi aggályokat is felvet. „Hol vannak az aláírásgyűjtő-ívek? Ki és milyen körülmények között őrzi ezeket? Felszólítom az adóhatóság vezetőit hogy ezeket az aláírások minél előbb nyilvánosan semmisítsék meg!”

A politikus kijelentette: ha a jövőben bárkinek bármilyen hátránya származna abból, hogy nem írta alá a papírt, annak az MSZP vállalja a jogi képviseletét.