Belföld, Gazdaság | Orbán-csomag
2014. szeptember 25. 14:20

Lukács Zoltán: „a Fidesz először cáfol, aztán megszorít, a nyugdíjak megadóztatásának is ez a forgatókönyve”

Lesz Orbán-csomag, a Fidesz végrehajtja a Varga Mihály által bejelentett 1700 milliárdos megszorítást. Erről Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, rámutatva: maguk a fideszes politikusok erősítették meg az Orbán-csomag létezését, azzal, hogy hevesen cáfolták az özvegyi nyugdíjak elvételét, a nyugdíjak megadóztatásának tervét, a fizetős egészségügyet és hogy tömegesen fogják kirúgni a közalkalmazottakat és köztisztviselőket.

„Ismerjük a Fidesz módszerét” – jelentette ki Lukács, emlékeztetve: a Fidesz 2010-ben szintén cáfolta, hogy adót akar emelni, mégis csaknem harmincféle adót emeltek meg, illetve vezettek be, és 27 százalékra emelték az ÁFÁ-t.

„Azt is mondták, hogy megvédik a magánnyugdíj-pénztárakat, majd ellopták az emberek 3000 milliárd forint értékű nyugdíj-megtakarítását. Aztán 2012 őszén Orbán azt mondta: Magyarországon nincsenek megszorítások, majd napokon belül bejelentettek egy 764 milliárd forintos megszorítást: jött a közműadó, kétszeresére emelték a csekkadót, csökkent a cafetéria adókedvezménye ” – idézte fel az MSZP alelnöke azokat az ügyeket, amikor a Fidesz a saját cáfolatának ellenkezőjét cselekedte.

Lukács Zoltán szerint most is ez a Fidesz forgatókönyve. Cáfolják az Orbán-csomag tervét, majd megcsinálják. „Ismerjük már a módszereiket” – mondta a politikus, hozzátéve: a Fidesz csak úgy cáfolhatná érdemben a tervezett megszorításokat, ha Varga Mihály szeptember 30-ig benyújtaná a költségvetést. „Abban ugyanis már benne vannak a Fidesz-kormány választás utáni tervei” – jelentette ki az MSZP alelnöke.