Lukács Zoltán: az MSZP tovább harcol a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazásért

Nem igaz, hogy az MSZP túl korán adta be a népszavazási kérdését a vasárnapi zárva tartás eltörléséről, ezt csak utólag találta ki a Nemzeti Választási Iroda – jelentette ki Lukács Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, miután pártja képviseletében ismét benyújtotta népszavazási kezdeményezését.

A politikus elmondta: az MSZP nem adja fel, ki fogják harcolni, hogy az emberek véleményt mondhassanak a vasárnapi zárva tartásról.

Mint ismeretes, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona arra hivatkozva utasította el az MSZP népszavazási kérdésének befogadását, hogy az MSZP kérdése idő előtt érkezett, mert a Kúria döntése még nem jelent meg a honlapon, ami az NVI elnöke értelmezésében a hatályba lépést jelzi. Az elutasító levélben Pálffy Ilona azt állítja, hogy mindenkit tájékoztatnak, akinek idő előtt érkezik meg a beadványa.

Ezek az érvek azonban mostanra Lukács Zoltán szerint megbuktak. „Amikor beadtuk a népszavazási kérdésünket, azt szó nélkül átvették, senki sem mondta azt, hogy idő előtt léptünk. Vagyis ezt az indokot csak utólag találták ki. Ami pedig a Kúria döntésének hatályba lépését illeti, Pálffy Ilonát az általa vezetett NVI honlapja cáfolja, amely szó szerint az olvasható: ’a döntés jogerőre emelkedésének időpontja a Kúria döntése meghozatalának időpontja.’ Vagyis ez azt jelenti, hogy Pálffy Ilona annyira meg akar felelni a Fidesznek, hogy még a saját szabályozásukkal is szembe megy.”

Az MSZP alelnöke kijelentette: az NVI elnöke az emberek helyett a hatalom érdekeit képviseli, amikor nem létező jogszabályokra hivatkozva utasítja el a népszavazási kezdeményezésüket. Ám az MSZP-nek ezt is sikerült kivédeni, mivel a népszavazásról szóló törvény biztosítja azt a lehetőséget, hogy az elutasítást követően 15 napon belül újra benyújthassák a népszavazási kérdésüket. Ebben az esetben a benyújtás időpontjának az első kérdés benyújtásának időpontját kell tekinteni és a Nemzeti Választási Bizottságnak kell döntenie. Lukács Zoltán kedden délután 15 órakor újra, változatlan formában benyújtotta az MSZP népszavazási kérdését a vasárnapi zárva tartás eltörléséről.

„Ez a kezdeményezés nem rólunk, nem az MSZP-ről, hanem az emberekről szól – jelentette ki a politikus. – Mi azért küzdünk, hogy az emberek kinyilváníthassák a véleményüket a vasárnapi zárva tartásról. A Fidesz ettől persze úgy fél, mint a tűztől, de mi nem adjuk fel, és az emberekkel együtt ki fogjuk nyitni vasárnap az üzleteket.”