Lukács Zoltán keményen lerendezte a Nemzeti Választási Bizottságot

Lukács Zoltán: ma kiderült, hogy a Nemzeti Választási Bizottság pártok, méghozzá a kormánypártok irányítása alatt áll. Ki fogjuk harcolni a népszavazást a vasárnapi zárva tartás ügyében, ami fontos lépés lesz a maffiakormány megbuktatásához.

Az MSZP összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ellen az NVB-nél - közölte Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MSZP-s politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: a választási bizottság tagja "nem lehet központi államigazgatási szervvel munkavégzésre irányuló más jogviszonyban".

Márpedig Patyi András nem csupán a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, hanem többi között a kormány tanácsadó, véleményező testületének, az Államreform Bizottságnak is elnöke, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, "amelynek három minisztérium a fenntartója" - mondta Lukács Zoltán.

Sajtótájékoztatóját Lukács Zoltán azt követően tartotta, hogy az NVB hétfői ülésén, amelyen három, a vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdés hitelesítéséről döntöttek, vita bontakozott ki közte és Patyi András között.