mszp.hu | Belföld | MNB MNB-s alapítványok
2016. április 26. 14:20

Maffiamódon működik a kormány?

Burány Sándor szerint a hatalmi ágakat „klánon belül” választják szét, Tóth Bertalan pedig hatpontos javaslatot tett a jegybank alapítványi ügyeinek kivizsgálására és rendezésére.

eddi, Burány Sándorral közös sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan megerősítette a délelőtt a parlamenti padsorokban elmondottakat: bebizonyosodott, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványai egyszerű kifizetőhelyek Matolcsy György és Orbán Viktor rokonai és barátai számára.

Pártunk frakcióvezető-helyettese rámutatott, hogy ez törvényellenes és káros, ráadásul a pénznek sokkal jobb helye lenne az oktatásban és az egészségügyben.

A MNB több százmilliárd forintos állampapírvásárlásairól kijelentette, hogy az Európai Unió szabályaival ütközik, ilyen jellegű monetáris finanszírozásra nincs joga a jegybanknak.

Végezetül a politikus ismertette az Országgyűlésben javasolt hatpontos intézkedéscsomagot:

  • Az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvény módosítása, hogy az ÁSZ ne csak az alapítványokat, hanem az azok által alapított gazdasági társaságokat is ellenőrizze.
  • A költségvetési bizottság folytasson le vizsgálatot az említett tiltott monetáris finanszírozással kapcsolatban: derüljön ki, hogy a nemzetgazdasági miniszter és az illetékes szervek tudtak-e arról, vagy Matolcsy magánakciójáról van szó.
  • Az ügyészség – mivel van ilyen jogköre – ellenőrizze az alapítványok működését, hogy miért nem tartották be a közbeszerzési törvényt, és hogyan jutott a rokonokhoz és a barátokhoz a pénz.
  • A közbeszerzési döntőbizottság vizsgálja meg, hogy milyen következményei lehetnek a jogszabálysértéseknek, hiszen az alapítványok megkerülték a közbeszerzési törvényt.
  • Álljon fel parlamenti vizsgálóbizottság annak feltárására, hogy miként vált a közvagyon magánvagyonná és a közbeszerzési törvény megszegésével kapcsolatban milyen lépéseket tehet az említett alapítványokkal szemben az Országgyűlés.
  • A Magyar Nemzeti Bank alapítványai az eddig ki nem adott adatokat a bírósági ítéleteknek megfelelően közöljék, mert több iratot is úgy adtak ki, hogy kitakartak neveket. Derüljön ki, hogy ötmillió forint alatt milyen támogatási szerződéseket kötött az alapítvány és kik azok a magánszemélyek, akik pénzt kaptak az alapítványoktól, mert az ő nevük közérdekű adatnak minősül.


Tóth Bertalan jelezte, hogy amennyiben az utolsó pont nem teljesül, akkor büntetőfeljelentést tesz közérdekű adattal való visszaélés miatt. Hozzátette, hogy ugyanolyan kitakarásokkal – ráadásul mellékletek nélkül – kapta kézhez az alapítványok kuratóriumainak jegyzőkönyvét, és az előzőek alapján gyanítja, hogy még „sok-sok disznóságra derülhet fény”.

Burány Sándor, a költségvetési bizottság elnöke elmondta, hogy nem csak Tóth Bertalan, hanem ő is megkapta az általa perelt dokumentumokat az MNB-től. Ezek az anyagok az ingatlanvásárlásokra és a hatmilliárd forintos média-keretszerződésre vonatkoznak.

Hatalmas mennyiségű iratról van szó, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Magyar Szocialista Párt gondoskodni fog, a feldolgozásuk már megkezdődött – mondta a politikus, aki megállapította, hogy a dokumentumokból az már kiderült, hogy az alapítványok működése nem volt független a jegybanktól, a kuratóriumokat az MNB vezetői – köztük személyesen Matolcsy György is – alkották.

Ezek a tények új megvilágításba helyezhetik az államháztartás folyamatait, ezért levélben fordulok a költségvetési tanács és az ÁSZ elnökéhez, hogy a történtek kimerítik-e a költségvetés tiltott finanszírozásának kritériumait – mondta a képviselő.

Burány Sándor maffiacsaládhoz hasonlította a kormányt, ahol a hatalmi ágak szétválasztása a klánon belül történik, ezért szállták meg emberei az ügyészséget, az Alkotmánybíróságot, a jegybankot, és tettek kísérletet a bíróság függetlenségének csorbítására is.