Belföld | magánnyugdíjpénztárak
2011. december 21. 13:14

Magánnyugdíjpénztárak lenyúlása fidesz-módra?

Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy egy előterjesztés nyomán a jövő évtől kezdve csak az állami pillérbe lehet majd járulékot utalni. Szavai szerint ezzel gyakorlatilag megszűnnek a magánpénztárak, miközben „elveszik közel százezer ember több száz milliárd forintos vagyonát”.

Korózs Lajos kijelentette, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, minden pénztártagnak felajánlják a segítséget.

A politikus bemutatott egy, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁAK) honlapján megtalálható táblázatot is. Szavai szerint ott egy „excel táblán számolnak el a nyugdíjvagyonnal”, amiből mintegy 180 milliárd forint hiányzik. Úgy fogalmazott, hogy közgazdászok véleménye szerint év végére ez az összeg „akár a hatszázmilliárd forintos vagyonvesztést is elérheti”.

Korózs Lajos azt mondta, hogy miközben a magánpénztáraknak hét tizedes pontossággal kellett elszámolniuk a vagyonukkal, addig az állam egy „pitiáner excel táblában teszi közzé ezt a vagyont”, amihez se vagyonleltár, se tételes tranzakció kimutatás nincsen mellékelve. Hangsúlyozta, hogy azt sem tüntették fel, a táblázatban szereplő milliárdokat milyen számviteli fogalmak alapján kell értelmezni.

Ezt követően felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel „az öngondoskodási rendszer szétverésével”, mert ez a teljes nyugdíjrendszer összeomlásához fog vezetni.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak címezve feltette a kérdést, hogy „hol van az egyéni számlák rendszere, mi van ezen az egyéni számlán jóváírva”. Egyúttal azt is megkérdezte, hogy ezután „az egészségpénztárak államosítása, az önkéntes pénztárak államosítása” következik-e majd.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy pártjuk nevében Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető korábban már az Alkotmánybírósághoz fordult, ezt a szöveget, kis átfogalmazás után, magánszemélyként, ő maga is be fogja adni január 1.-jén. Egyúttal azzal indokolta lépésüket, hogy „ezt vissza lehet csinálni”.

Az MSZP minden eszközt megragad, hogy beadványaik hitelt érdemlőek és elbírálhatóak legyenek - felelte arra a felvetésre, hogy a jövő év elejétől magánszemélyek nem fordulhatnak közvetlenül az Alkotmánybírósághoz. Egyúttal hozzátette, hogy alkotmányjogi panasszal viszont lehet élni a testületnél.

„Mindent meg fogunk oldani, ha kell pertársaságot fogunk alakítani, ha kell, akkor van mögöttünk olyan civil szervezet, aki támogat minket ebben a kérdésben” – jelentette ki.