Magyarország az Európai Unió fekete báránya lett

A soros elnökség már biztosan nem lesz sikertörténet - vélekedett Kovács László, hozzátéve, de a kormány legalább mentse, ami menthető és ne akarja legyőzni az EU intézményeit. Mint mondta, az MSZP kész támogatni ebben a kabinetet, ehhez azonban az szükséges, hogy a miniszterelnök felhagyjon a demokrácia és a jogállamiság lerombolásával.

Az elnökséggel Magyarország lehetőséget kapott annak bizonyítására, hogy beilleszkedett az unióba. Ehelyett azonban kétségek támadtak, vizsgálatok folynak, hogy a kormány egyes intézkedései nem sértik-e az uniós alapelveket - jelentette ki a szocialisták alelnöke. A volt külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország és egyetlen soros elnökség sem kapott korábban ennyi bírálatot, ami azt mutatja, hogy Orbán Viktor és kormánya eljátszotta azt a nemzetközi bizalmat és megbecsülést, amelyet szerinte az ország már a nyolcvanas évek eleje óta élvezett. Mint mondta, a bírálók kétségbe vonják, hogy Magyarország demokratikus jogállam, hogy alkalmas a soros elnökség betöltésére. Berendezkedését egykori és mai tekintélyuralmi rendszerekhez, diktatúrákhoz, a kormányfőt pedig azok vezetőihez hasonlítják. Hozzátette: a bírálók között egyaránt találni jobboldali, konzervatív, liberális,és baloldali politikusokat és lapokat.

Kovács László szerint bár e bírálatokat a médiatörvény váltotta ki, azokat a kormány korábbi, a demokráciát és jogállamiságot leromboló intézkedései alapozták meg. A demokráciában, a jogállamban szigorúan pártoktól független posztok és intézmények megszállása, azokba kizárólag saját híveik kinevezése. Ezek a lépések leleplezik a médiatörvénnyel kapcsolatos valódi szándékaikat és hiteltelenítik a médiatörvényt magyarázni próbáló nyilatkozataikat. Úgy vélekedett, a kármentéshez elengedhetetlen, hogy a parlament - a szocialisták által is szorgalmazott rendkívüli ülésen - visszavonja a médiatörvényt, és helyette szakmai egyeztetések után új jogszabályt alkosson. Hasonlóképpen szükséges az alkotmányozási folyamat felfüggesztése és annak előröl történő újrakezdése a soros elnökség után.

Beszélt arról is: hamis a kormány érvelése, amely a médiatörvény és más európai szabályozások hasonlóságáról szól, mert bár valóban nem példátlan, hogy a médiahatóság vezetőit a kormány nevezze ki, de ezeket a posztokat sehol nem a saját embereivel tölti be. Az MSZP alelnöke szerint: a kormánynak be kell látnia, hogy kétharmados parlamenti többsége idehaza szinte korlátlan lehetőségeket biztosít számára, az Európai Unióban azonban nem ad semmiféle többletjogot.

Kovács László hangsúlyozta: hogy az MSZP nem diadalmaskodni akar a kormány felett. A demokrácia, a jogállamiság kiteljesedését akarja a gyorsan épülő önkényuralom helyett. Azt, ami mellett alig két évtizede még az ifjú politikus, Orbán Viktor is oly meggyőzően érvelt.