Belföld | Simicska-adó növekvő szegénység
2014. október 17. 12:02

Magyarország az unió szegénynegyede

Az MSZP ismét benyújtja az Országgyűlésnek a "Simicska-adóra" vonatkozó javaslatát, amely a 100 millió forintot meghaladó, legalább fele részt állami és uniós forrásból származó árbevételű cégek profitjának 5 százalék feletti részére 75 százalékos adót vetne ki.

Ezt Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke jelentette be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, jelezve: az ebből befolyó mintegy 50 milliárd forintos bevételt a gyermekszegénység csökkentésére, a gyermekéhezés felszámolására javasolják fordítani.

Korózs Lajos szerint 2010-ben Balog Zoltán, akkori államtitkár mostani emberierőforrás-miniszter azt ígérte, hogy 500 ezer fővel csökkentik a szegények számát az első kormányzati ciklusuk végére, ehhez képest 500 ezer fővel, 3,3 millióra nőtt a számuk.

Értékelése szerint a szegénység mértéke az igazságtalan adórendszer, az alacsony foglalkoztatás, a minimálbérnél is kevesebb közmunkabér miatt nőtt.

A szegénység elleni küzdelem világnapján a szocialista politikus kifogásolta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nem hozta nyilvánosságra a magyarországi szegénység mértékéről szóló jelentését, ezért szerinte Vukovich Gabriella KSH-elnök alkalmatlan feladatára, és le kellene váltani posztjáról.

Korózs Lajos hivatkozva a Civil jelentés a gyerekesélyekről című kiadványra azt mondta, 2010 és 2013 között a gyerekszegénységre vonatkozó különböző mutatók 10-20 százalékkal nőttek, elsősorban a kormányzati intézkedéseknek következtében. 

Az képviselő utalt a Habitat for Humanity Magyarország lakhatásra vonatkozó jelentésére is, miszerint 170 ezer gyerek él olyan lakásban, amelyben nincs vécé, 197 ezer gyermek pedig olyanban, amelyben nincs áram, 620 ezer gyermek lakik beázott, penészes lakásban. 

"Én nagyon haragszom Orbán Viktorra, mert ő régen szegény gyerek volt és elfelejtette, hogy ő honnan jött" - fogalmazott Korózs Lajos.