A nem Fidesz vezette településeken lakók is élni szeretnének

Orbán Viktor hazudott, amikor azt mondta, hogy senkit nem hagynak az út szélén – mondta Tóbiás József a Belügyminisztérium előtt, Halmi József győrteleki polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján.

Pártunk elnöke rámutatott, hogy számos olyan település, önkormányzat van Magyarországon, amely az út szélén maradt. Ezen települések élén olyan polgármesterek állnak, akiket nem az esetleges párttagságuk miatt választottak meg, hanem azért, mert a helyiek bennük látták a jó vezetőt. Ők semmilyen megbecsülést nem kapnak – mondta.

Tóbiás József hangsúlyozta, az MSZP évek óta azért küzd, hogy az önkormányzatok kapják vissza azokat a forrásokat, amelyekkel képesek működtetni a településüket - a szolgáltatásokat az egészségügyben, a szociális ellátásban.

Ott tartunk, hogy a települési önkormányzatokban dolgozó köztisztviselők évek óta nem kapják meg azt a fizetésemelést, ami a teljesítményük után járna nekik – mondta a politikus, nehezményezve, hogy eközben elvonják az adókat, amelyek biztosíthatnák az önkormányzatok működését.

A pártelnök-frakcióvezető követelte, hogy ne csak a hatalomnak kedves települések kaphassanak milliárdokat.

A nem Fidesz vezette településeken lakók is szeretnének biztonságban élni. Ha azonban a kormányzati megkülönböztetés miatt nem kaphatnak az uniós fforrásoból akkor Magyarország nem lehet sikeres.

Tóbiás József kijelentette, hogy az MSZP javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek: kerüljön oda a segítség, ahol szükség van rá. Ez pedig a vidék, a kistelepülésen élők Magyarországa – tette hozzá.

A sajtótájékoztató második részében Halmi József, Győrtelek polgármestere szintén a Fidesz önkormányzati politikáját bírálta. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány helytartói – az országgyűlési képviselők – pártpolitikai alapon döntsenek a támogatásokról, figyelmen kívül hagyva az adott települések helyzetét.

A polgármester tiltakozott amiatt is, hogy a hatalom az uniós források megvonásával fenyegetőzik. Követelte, hogy az EU-ból érkező pénzt igazságosan és szakmai alapon osszák ki a helyi közösségeket szolgáló feladatokra.

Másodrendű állampolgárnak tekintenek minket, mert nem a Fideszt szolgáljuk – adott hangot elégedetlenségének Halmi József, követelve az önkormányzatiság visszaállítását, a köz- és szociális szféra dolgozóinak béremelését.