Magyarország csatlakozik-e a "szuper-Európához"?

Ujhelyi István levélben fordul a parlamenti képviselővel rendelkező pártok vezetőihez, akiktől arra vár választ, hogy pártjuk támogatja-e az egységesülő "szuper-Európához" és az eurózónához való csatlakozást.

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő pénteki sajtótájékoztatóján levelét azzal indokolta: az Európai Unió tagállamainak nagy többsége, az európai intézmények vezetői és a német-francia tengely egy "szuper-Európa" létrehozására készül, egy olyan új európai integrációra, amely az uniós tagállamok nagy részét magában foglalja, és még több biztonságot, fejlődést és együttműködést hoz az európai polgároknak.

Hozzátette: a tagállami kormányok és az európai intézményi vezetők nagy részének elképzelése szerint ez az egységülő Európa az eurózónán alapul majd, pontosan azért, mert van egy-két olyan ország, így például Magyarország és Lengyelország, amelynek vezetői megakadályoznak minden belső változást az Európai Unión belül.

Ezért - folytatta - nincs más lehetősége az uniós tagállamoknak, minthogy ezeket az országokat megkerülve, egy saját belső integrációt hajtsanak létre.

Szerinte a szeptemberi német választásokat követően a francia és a német állam vezetői egészen biztosan bejelentik azokat a forradalmi reform javaslataikat, amelyek megváltoztatják Európát.

Hozzátette: a kérdés az, hogy Magyarország akar-e ennek a "szuper-Európának a részese lenni, vagy tovább folytatja az unortodox, illiberális politikáját, amely egészen biztosan kiszakítja az újjáalakuló európai együttműködésből a magyar lakosságot.

Közölte: ezért a parlamenti képviselővel rendelkező pártok vezetőinek írt levelében arra vár választ, hogy a pártok merre kívánják vinni Magyarországot, kifelé vagy befelé az Európai Unióból.

Megjegyezte: Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének küldött levelében idéz a Fidesz 2009-es európai parlamenti választási programjából, amelyben a mostani kormánypárt fontosnak nevezte az euró bevezetését, és az európai mag-országokhoz való tartozást.

Kíváncsian várom, hogy változott-e az álláspontjuk, végre békét kötnek-e a fejlődő Európával és hátat mutatnak-e a "putyini típusú orbánisztánnak" - fogalmazott az MSZP alelnöke.

Kitért arra is: a csehek és a románok is jelezték csatlakozási szándékukat az eurózónához, miközben a magyar kormány még megfigyelői státuszt sem akar kérni az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozásán.

Ujhelyi István kérdésre válaszolva "ócska provokációnak" és "kommunikációs blöffnek" nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez. 

Szerinte ugyanis bármit is válaszol Brüsszel, Orbán Viktor ezt belpolitikai játszmája részeként fogja kommunikálni.

Hangsúlyozta: "az Európai Unió költségvetése nem arra való, hogy Orbán hatalmi játékát finanszírozzák belőle". Arra a kérdésre, hogy jogos lehet-e a magyar kormány követelése, az MSZP-s politikus azt mondta: az EU-nak és benne Magyarországnak egy közös védelmi politika az érdeke, de ha ezt egy tagállam kijátssza, és kizárólag kommunikációs, politikai eszköznek tekinti Európa vagy Magyarország megvédését, azzal az európai intézmények nem tudnak mit kezdeni.

Szerinte mindenki tudja, még a fideszes politikusok is bevallották, hogy az ország biztonságát nem önmagában egy kerítés védi, hanem az, hogy az Európai Unió megállapodott Törökországgal.

Ugyanakkor megerősítette: ha a magyar lakosság biztonságérzetét ez növeli, akkor a kerítés továbbra is állva marad a Botka-kormány idején is.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21