Belföld, Gazdaság | gáztározók gáz
2014. szeptember 12. 11:58

Magyarország fázni fog

A fideszes offshore cégek által eladott gáz hiányzik a félig üres magyar tárolókból. Az MSZP ismét feljelentést tesz az új bizonyítékok alapján.

A magyar gáztárolók csaknem fele még mindig üres, ezért tartani kell attól, hogy Magyarország hamarosan fázni fog – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

A politikus rámutatott, hogy az EU tagországok többségében már 90% körüli a gáztárolók feltöltöttsége, míg nálunk ugyanez az arány mindössze 56%. Ráadásul ebben már benne van az a stratégiai készlet is, amihez csak végszükség esetén szabad nyúlni. „A kormány persze próbálja nyugtatni az embereket és riogatással vádol, de az igazság az, hogy ha Oroszország beszünteti a gázszállítást, vagy Ukrajna megcsapolja a hazánkba tartó gázkészletet, akkor a magyar tározókban lévő gázmennyiség nem lesz elegendő” – jelentette ki Tóth Bertalan.

A politikus szerint az a gáz hiányzik a magyar tárolókból, amelyet a kormány évekig átjátszott a fideszes offshore cégeknek. „Az MVM-en keresztül behozták az országba Ausztriából az olcsó gázt, azzal, hogy ez a stratégiai készletek feltöltéséhez kell. Ez a mennyiség azonban a tartályok helyett a fideszes offshore cégek tulajdonában álló MET Zrt.-hez került, amely jelentős haszonnal eladta az olcsó gázt” – mondta az MSZP-s képviselő, hozzátéve: a fideszes offshore cégek évente több mint százmilliárd forintos haszonhoz jutottak ezzel a trükkel.

Tóth Bertalan kijelentette: az MSZP mindent megtesz, hogy ez a pénz visszakerüljön a magyar költségvetésbe. Szerinte erre egy előző napi bírósági döntés alapján van is esély. „Korábban hiába kértük az MVM-től a gázeladásokkal kapcsolatos közérdekű dokumentumokat és a rendőrség is érdemi vizsgálat nélkül utasította el a feljelentésüket. Tegnap azonban a Fővárosi Törvényszék első fokon úgy döntött, hogy ki kell adni a gázeladásokkal kapcsolatos valamennyi MVM-es szerződést, és az offshore hátterű cégekkel kötött szerződések előkészítő dokumentumait. Ezek olyan új bizonyítékok, amelyek ismeretében ismét feljelentést teszünk, az iratokból pedig ki fog derülni, hogy kik a felelősek azért, hogy a magyar gáztározók csaknem fele még ebben a pillanatban is üres, és hogy kiknek a zsebébe vándoroltak a százmilliárdok.”

Tóth Bertalan szerint a Fidesz által ellopott gáz miatt nehéz tél vár Magyarországra, de hozzátette: az MSZP mindent megtesz, hogy a felelősök megkapják ezért a büntetésüket.