Magyarország győzött, de tovább gyűjtjük az aláírásokat

A népakarat érvényesült, nyitva lehetnek vasárnap az üzletek, ha úgy döntenek – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A pártelnök szerint eközben az is kiderült, hogy álságos és hazug a Fidesz kommunikációja, a kormány nem egységes – kormányválság van –, hiszen a legfontosabb tárcák vezetői tiltakoznak a kormány javaslatáról. Ráadásul a Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy nem kívánnak lemondani a vasárnapi boltzár újbóli bevezetéséről.

Mindezt figyelembe véve az MSZP holnaptól ugyanúgy gyűjti az aláírásokat a föld állami tulajdonban tartásáról, a bérplafonról és a vasárnapi zárva tartás tilalmáról, amihez Nyakó István ma kapta meg a szükséges aláírásgyűjtő ívet – fogalmazott Tóbiás József.

Indoklása szerint meg kell védeni azt a törvényt, amely ma kimondja, hogy a vásárlók szabadon dönthetnek arról, mikor vásárolnak, a munkaadó szabadon dönthet arról, mikor van nyitva, és feladat, hogy a munkavállalók is szabadon dönthessenek, de ha a vasárnapi munkavégzést választja valaki, akkor 100 százalékos bérpótlékot kell kapnia.

Tóbiás József hangsúlyozta, aljas az a kormányzati politika, amely a dolgozókon akar bosszút állni, miközben az MSZP-vel van vitája, ezért szerdától a szocialista párt gyűjti az aláírásokat megvédendő a vasárnapi nyitva tartást, illetve megállapodást kezdeményezi a szakszervezetekkel és a munkaadókkal, amelyből kiderül, hogy a vasárnapi munkavégzéshez kötődően a munkavállalónak milyen bérpótlék jár; az MSZP javaslata továbbra is 100 százalék.

Nyakó István, a népszavazás kezdeményezője bejelentette, megkapta az aláírásgyűjtő íveket.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok