Gazdaság | országkockázat hitelminősítők
2011. október 18. 15:42

Magyarország kockázatos országgá vált

Tukacs István országgyűlési képviselő ezt úgy értékelte: Magyarország kockázatos országgá vált például a visszamenőleges hatályú törvényalkotás, a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésére lehetőséget adó jogszabály és a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt. Véleménye szerint ezt jelzi a 300 forint körüli euróárfolyam és az ország csődkockázatát jelző CDS-felár emelkedése is.

A parlament költségvetési bizottságának MSZP-s tagja felidézte Kósa Lajosnak, a Fidesz alelnökének a Magyar Televízió kedd reggeli műsorában elmondott szavait. Kósa Lajos arról beszélt: nincs realitása annak, hogy a kormány újra hitelt kérjen a valutaalaptól, az IMF magyarországi képviselőjéről pedig úgy vélekedett: "nincs tisztában a magyarországi helyzettel".

A szocialista politikus szerint ez a nyilatkozat azt támasztja alá, hogy a kormánypártiak nem tanultak a hibáikból, majd hozzátette: Kósa szavait nem "jópofaságnak, szimpla bárdolatlanságnak" értékelik majd az IMF-ben, hanem komolyan veszik őket. Mint mondta, fideszes politikusok változatlanul képesek néhány hangzatos jelszóért kockára tenni az ország védelmi képességét.

Tukacs István arról is szólt, hogy a jövő évi költségvetés nem szolgálja az ország legfontosabb érdekét, a munkahelyteremtést.

Londoni felzárkózó-piaci elemzők hétfői helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, előnyös lett volna, ha a magyar kormány a hitelminősítői felülvizsgálatok előtt újból együttműködést kezdett volna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ha bármelyik hitelminősítő rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - piaci zsargonban bóvlinak nevezett - kategóriába.