Magyarország nem lehet az uniós költségvetés vesztese

Ezt Mesterházy Attila pártelnök mondta újságíróknak a szocialisták szombati választmányi ülése után.

Az MSZP támogatja a miniszterelnöknek azt a törekvését, hogy Magyarország a jelenleg járó forrásokat a következő években is megkapja - jelentette ki, megjegyezve: Orbán Viktor helyesen tette, hogy elutasította a kohéziós támogatások 30 százalékos csökkentését, mert "magyar miniszterelnök ilyen javaslatra nem mondhat igent".

Mesterházy Attila mindazonáltal arra kérte a kormányfőt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett ő vezesse a magyar delegációt a további tárgyalásokon, mivel neki van a legnagyobb akaratérvényesítő képessége a kormányban.

"Azt várjuk el a miniszterelnöktől - tekintettel arra, hogy túlnyomó többségében jobboldali kormányok vezetik Európát -, hogy üljön fel a repülőgépre és a következő hónapokban járja végig az összes jobboldali kormányfőtársát, lobbizzon, hogy Magyarország megkapja a felzárkózásához szükséges forrásokat" - hangoztatta.

Az MSZP elnöke hozzátette: arra kérte Martin Schultzot, az Európai Parlament (EP) elnökét és Hannes Swobodát, az EP szocialista frakcióvezetőjét is, hogy segítsék a kohéziós támogatások kedvezményezettjeit, köztük Magyarországot.

Mesterházy Attila szerint ugyanakkor most látszik, hová vezet, mekkora hátrányt okoz az Orbán-kormány konfliktuskereső politikája, amely miatt az ország most nem tud partnereket találni céljaihoz, a kabinet nem tudja érvényesíteni a nemzeti érdeket.

"Ha a nagy európai országok, a nettó befizetők ugyanazt a politikát követik, mint Orbán Viktor, és csak a szavazatmaximalizálásra koncentrálnak, akkor Magyarország szenvedni fog. Az ottani közvélemény ugyanis pont azt követeli a kormányoktól, hogy minél kevesebbet tegyenek bele a közös költségvetésbe" - magyarázta.

Botka László, a testület elnöke arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a választmány megtárgyalta az MSZP oktatási programjának vitairatát.

Kifejtette: az Orbán-kormány a köz- és a felsőoktatásban okozta a legsúlyosabb károkat. Szavai szerint a felsőoktatás pénzügyileg ellehetetlenült, az egyetemek és főiskolák nagy része zárva lesz az év végén és a következő év elején.

Kiemelte, hogy a 2010-es 186 milliárd forintról a kormány az idén 123 milliárdra csökkentette a felsőoktatási intézmények fenntartására szánt támogatást, jövőre pedig már csak 105 milliárdot áldoz erre, és tovább csökkenti az államilag támogatott képzési helyeket is.

Az MSZP választmánya továbbá arra szólítja fel a kormányoldalt, hogy vonja vissza az iskolák 2013. január 1-jei államosításának részleteiről szóló törvényjavaslatot, amelynek elfogadását hétfőre tervezik a parlamentben.

Szeged polgármestere ezt azzal indokolta, hogy több mint 3200 általános és középiskola állami fenntartásba vételéről nem lehet húsz munkanappal annak megtörténte előtt dönteni.

"Világosan látszik, hogy ez az államosítás ártani fog az oktatás színvonalának (...), és húsz nap múlva káosz lesz az intézményekben, az önkormányzatoknál" - hangsúlyozta Botka László.

A választmányi elnök megerősítette, hogy az MSZP oktatási programját is megküldi a demokratikus ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak és érdekképviseletnek.

Az MSZP nem változtat együttműködési politikáján

Az MSZP továbbra is nyitott az együttműködésre az LMP-vel, megküldi programjavaslatait az ökopártnak, és minden fontos ügyben párbeszédet kezdeményez - mondta szombati sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila az MTI kérdésére.

Az LMP múlt hétvégi kongresszusán - amellett, hogy nem csatlakozik a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 mozgalomhoz - úgy döntött: nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal.

Az MTI kérdésére, hogy ez változtat-e az MSZP magatartásán, Mesterházy Attila nemmel válaszolt. Mint mondta, jelzés a választóknak, hogy nyitottak a párbeszédre, függetlenül attól, hogy akit megkeresnek, elutasítja azt.

Hozzátette: amíg Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető "olvasás nélkül kidobta a kukába" az MSZP gazdaságpolitikai programját, ő elolvasta és jó kiindulópontnak tartja az LMP és a 4K! közös elképzeléseit a jogállam visszaállításáról.

"Ettől még Jávor Benedek mondhatja ugyanazt, de én is ugyanazt fogom csinálni. Minden alkalommal, amikor lehetőségem van rá, kinyújtom a kezemet. Ha elütik, lelkük rajta. De ettől a mi álláspontunk nem változik: minden olyan demokratikus párttal, mozgalommal együtt akarunk működni, amelyik az Orbán-rendszer leváltásában érdekelt" - fejtette ki Mesterházy Attila.

Mint mondta, 2010 óta ez, és a következő két évben is ez marad az MSZP politikája. "Ebben hiszünk. Akárhányszor mondja Schiffer András, Jávor Benedek, Karácsony Gergely vagy az LMP-frakcióból bárki, hogy nem akar velünk együttműködni, a következő kérdésnél, amikor látjuk értelmét a párbeszédnek, ott fogunk állni, és azt fogjuk mondani, hogy van egy nemzeti ügy, amiben érdemes lenne együttműködni. És ha erre is ugyanaz a válasz jön, akkor majd hátha harmadszorra változik az álláspontjuk" - hangoztatta.