Belföld, Gazdaság | uniós költségvetés
2012. november 23. 16:17

Magyarország tönkre vágva - az Orbán-Matolcsy-bukás ára

A képviselő szerint a koncepciótlan és ötletszerű "Matolcsy-féle gazdaságpolitika" miatt már az év harmadik negyedévében van gazdasági recesszió Magyarországon, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások a 2000-es év szintjén vannak, és ezt tetézi a több mint hat százalékos infláció is.

Tukacs István úgy vélte: minden előrejelzés arra mutat, hogy az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről szóló tárgyalásokon károkat fog szenvedni Magyarország. Elismerte, hogy szűkebbek az uniós források, ugyanakkor hangsúlyozta: az is látszik, hogy a magyar gazdaságpolitika "zuhanórepülése" hatással lesz a felhasználható uniós pénzekre, hiszen amikor az EU szabályként köti a GDP bizonyos százalékához a felhasználható források plafonját, nem mindegy hogyan alakul a gazdasági növekedés. Ha ez a gazdasági növekedés kicsi vagy csökken, akkor a felhasználható pénz is kevesebb lesz - magyarázta.

Matolcsy György ezért nem csak a magyar családok, a munkavállalók, a nyugdíjasok és a betegek érdekeit veszélyezteti gazdaságpolitikájával, hanem azt a jövőt is, ami a fejlesztésekre és támogatásokra építhet és uniós forrásokból táplálkozik - jelentette ki.

Szerinte úgy tárgyal most a miniszterelnök az uniós csúcson, hogy nincs fejlesztési koncepciója a követező hét évre a kormánynak. Ez hiba, amely csak tetézi a "Matolcsyzmus" eddigi tévelygésének következményeit - fogalmazott.