mszp.hu | Belföld, Külföld | brexit Orbán Viktor | Európai Unió
2016. június 24. 14:13

Magyarország veszített, Orbánt meg kell állítani ezen az úton

Magyarország veszített. Így értékelte a Brexit tényét Tóbiás József, az MSZP elnöke, rámutatva: a brit döntés következményeként hazánkban lassulni fog a gazdasági növekedés, kevesebb uniós fejlesztési forrás érkezik és kérdéses, hogy mi történik azzal a 300 ezer honfitársunkkal, akik a szigetországban élnek és dolgoznak. Tóbiás szerint a Brexit új helyzetet teremt: a Fidesz kvóta-népszavazási kezdeményezése mostantól az Európai Unióból kivezető út első lépése, amin meg kell állítani Orbán Viktort.

Tóbiás József felhívta a figyelmet, hogy miközben Európa vezetői válságtanácskozásokat tartanak és megoldásokat keresnek, Orbán Viktor csak arról beszél, hogyan kösse össze a menekültkérdést Magyarországon a saját népszavazási kérdésével. „Magyarország egy legyengített és kiszolgáltatott helyzetben lévő ország, amely nem lesz képes erős és biztonságos országgá válni, ha azon az úton halad, amelyet Orbán Viktor kijelölt” – mondta az MSZP elnöke, hangsúlyozva, hogy Magyarország jövőjének útját két népszavazás jelölheti ki. „Eddig azt mondtuk, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazás a Fidesz hatalmának bebetonozásáról szól. Tegnap óta új helyzet van. Világossá kell tenni, hogy a kormány népszavazási kezdeményezése az Európai Unióból kivezető út első lépése. Ezzel szemben az MSZP népszavazási kérdése arról szól, hogy bent maradjunk az unióban, és erős, biztonságos Magyarországot tudjunk építeni.”

Tóbiás szerint a brit döntés következményeit látva világossá vált, hogy a Fidesz-kormány populista és demagóg politikája, az állandó Brüsszellel való harc a háborút, a konfliktust és a megosztottságot hozta el Magyarországra. „Ide vezet az állandó Brüsszellel folytatott harc, és nagyon komoly árat fog fizetni Magyarország, ha tovább halad ezen az úton. Meg kell állítani a miniszterelnököt ezen az úton” – jelentette ki Tóbiás József, rámutatva, hogy amerre Orbán tart, azt nem kívánja Magyarország érdeke, nem kívánja négymillió létválságban élő honfitársunk és nem kívánja 300 ezer magyar Angliában élő és dolgozó magyar állampolgár sem.
 

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok