Magyarországon ma "nincs független közszolgálati média"

A jelenlegi médiaszabályozásról tájékozódtak Budapesten a Velencei Bizottság tagjai, akik jelentésben foglalják majd össze tapasztalataikat - közölték MSZP-s képviselők, miután az Országgyűlés két bizottságának tagjai pénteken megbeszélést folytattak az Európa Tanács tanácsadó szervével.

Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke sajtótájékoztatón kijelentette: jelzésértékű a kormánynak, hogy a médiaügyekről érdeklődik a Velencei Bizottság. Úgy értékelte: a bizottság tagjainak kérdéseiből lehetett érezni, hogy a testületnek az az álláspontja, a magyar médiarendszer "úgy rossz, ahogy van". Az MSZP-s politikus szerint az látszik, hogy Magyarországon ma "nincs független közszolgálati média", és úgy tűnik, a Velencei bizottság tagjai is így látják.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottság szocialista alelnöke szerint a bizottság tagjai a megbeszélésen "helyreigazították" a magyar kormány sikerpropagandáját, mert úgy látják, bár többször is módosult 2010 óta médiaszabályozás, a lényege változatlan maradt.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, a médiaszabályozás egyes elemei megtalálhatók világszerte, de azok együttesen alkalmazva súlyosan korlátozzák a szólásszabadságot. A problémák közé sorolta a büntetőjellegű reklámadót, az állami reklámok önkényes elosztását, a szerkesztőségek fenyegetését, az újságírók öncenzúrára kényszerítését, a médiatanács "egyszínűségét", a közszolgálatiság "pártpropagandává silányítását". 

Arra a kérdésre, miért érkezett Magyarországra a Velencei Bizottság delegációja, Bárándy Gergely azt mondta, a közvetlen megrendelés az Európa Tanácstól jött, a bizottság pedig most először vizsgálja a médiaszabályozást. Hozzátette: a megbeszélésen az Országgyűlés kulturális, illetve a törvényalkotási bizottságának tagjai voltak jelen.