Belföld | rágalom
2014. július 16. 17:17

Manipulatív és koncepciós az ügyészségi eljárás

Hiszékeny Dezső manipulatívnak és koncepciósnak tartja azt az ügyészségi eljárást, amelyben mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezték vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt. Az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten tett sajtónyilatkozatot.

Az ellenzéki képviselő a napokban vele kapcsolatban megjelent sajtóhírekre reagálva lemondását a XIII. kerületi alpolgármesterségről azzal indokolta, hogy országgyűlési jegyzővé választásával, illetve törvényalkotási bizottsági tagságával túl sok és előre nem tervezhető feladata lett, így a parlamenti és önkormányzati tisztségeit együtt becsülettel nem tudta ellátni.

Mint mondta, a XIII. kerületben azt szokta meg, hogy ha valamit elvállal, akkor "teljesen odateszi magát"; nem tudta összeegyeztetni az országgyűlési képviselői és az alpolgármesteri munkát.

Közölte, felkereste Tóth József kerületi polgármestert és vele egyeztetve május 31-ével lemondott, amit a következő, június 26-ai képviselő-testületi ülésen jelentettek be. Megjegyezte, a lemondásának nem volt visszamenőleges hatálya, mert jogilag nem is lehetett.

Hiszékeny Dezső visszautasította azokat a híreket, hogy házkutatást tartottak nála. Sohasem tartottak házkutatást nála, sem az irodájában, sem a lakásában, sem az ügyészég, sem a rendőrség - jelentette ki. Megerősítette: az ellene folyó büntetőügyről nem volt tudomása, és senkitől nem kért, illetve nem fogadott el pénzt.

A képviselő emlékeztetett: az ügyészség közleményében azt írta, hogy 2013 januárja óta folytat nyomozást egy bejelentés alapján, a bejelentő a vallomásához egy hangfelvételt is csatolt. Hiszékeny Dezső azt kérdezte, hogy a bejelentést egy eljárás alá vont személy tette-e. Amennyiben igen - folytatta -, az ügyészség egy bűnözőt tett érdekeltté abban, hogy ellene hangfelvételt és terhelő anyagokat gyűjtsön.

Úgy fogalmazott, hogy megítélése szerint az egész eljárás manipulatív, a hangfelvétel - amit vélhetően egy bűnöző készített - manipulatív, az egész eljárás pedig koncepciós. Ezt azzal is indokolta, hogy a 18 hónapja tartó nyomozás alatt nem idézték be tanúként. Megvárták, amíg vége van a parlamenti időszaknak, így "béna kacsa lett", mert szeptember elejéig ezzel az üggyel senki nem tud érdemben foglalkozni, ő sem tud védekezni, az ügyészség sem nyilatkozhat - fejtette ki. Mint mondta, kiszivárogtatások azonban várhatók a médiában.

Hiszékeny Dezső kitért arra, hogy négy éve az önkormányzati választások előtt 11 feljelentést tettek a XIII. kerületi önkormányzat ellen zömében beruházások és ingatlaneladások miatt, az eljárásokat végül megszüntette az ügyészség, mert nem történt bűncselekmény.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője azzal vezette fel a politikus sajtónyilatkozatát, hogy az MSZP úgy tekint az ügyre, mint egy újabb politikusával szembeni támadásra.

A sajtótájékoztató kezdetén megjelent Molnár Gyula, az MSZP XI. kerületi polgármesterjelöltje, aki egy stafétabotot adott át Hiszékeny Dezsőnek. Azt mondta, Hiszékeny is ugyanabba a helyzetbe került most, mint ő, hiszen négy éve a választás előtt "valamilyen üggyel megpróbálták lejáratni", aztán a választások után vége lett az ügynek. Molnár Gyulát az ellene hivatali visszaélés miatt indult eljárásban a Kúria májusban felmentette.