Maradjon Magyarországon a határ menti programok irányítása

Az MSZP azt követeli, hogy a határ menti magyarlakta területek fejlesztésének irányítása maradjon Magyarországon - mondta Tóth Bertalan, a párt európai ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan közölte, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár maga javasolta, hogy a határ menti együttműködés uniós forrásainak felhasználását a jövőben ne Magyarország irányítsa. Hozzátette: ezeket a forrásokat Romániával és Szlovákiával együtt használja fel Magyarország.

Ha Románia és Szlovákia rendelkezik a pénzek felett, kérdéses, hogy az ott élő magyar közösségek érdekben használják fel a forrásokat - hangsúlyozta.

Tóth Bertalan szégyenteljesnek nevezte, hogy Orbán Viktor kormánya megteszi ezt a határ menti magyar közösségekkel és több milliárdos fejlesztést "önként és dalolva" átad a szomszéd országoknak.

Szerinte bebizonyosodott, a Fidesz tudatosan azon dolgozik, hogy Magyarország ne juthasson uniós támogatásokhoz. Emlékeztetett arra, hogy az EU április óta az országban irányuló fejlesztési forrásokat befagyasztotta, illetve a norvég alap is felfüggesztette a támogatások kifizetését.

Az Index szerdán írt arról, hogy román irányítás alá kerülhet a magyar–román határon átnyúló együttműködési program, a hasonló szlovák–magyar program pedig Pozsonyé lehet. A hírportál szerint bár a kormányzatban sokak szerint nemzetpolitikailag is fontos lenne megőrizni a magyarlakta határterületek fejlesztésének irányítását, a Miniszterelnökség állítólag már fel is ajánlotta Brüsszelnek az az Európa Unió által támogatott programok átadást.