mszp.hu | Belföld | fizetésemelés 2015 | Foglalkoztatás
2015. október 08. 16:42

Máris van eredménye az MSZP fizetésemelési követelésének

Megvan az első eredménye az MSZP fizetésemelési követelésének: a kormány januártól 25-32 százalékkal megemeli a felsőoktatásban dolgozó tanársegédek és adjunktusok fizetését. Az MSZP szerint azonban ez nem elég: a többi felsőoktatási dolgozónak, a közoktatásban, az egészségügyben, a szociális és a közigazgatási területen is ugyanígy jár a fizetésemelés. Tóbiás József pártelnök kijelentette: mivel a kormánynak láthatóan van pénze, a fizetésemelést minél előbb, még karácsony előtt oda kell adni az embereknek.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az elmúlt évek elvonási politikájához képest pozitív fejlemény a felsőoktatásban dolgozó adjunktusok és tanársegédek fizetésemelése, ám ez az intézkedés korántsem elegendő. A politikus emlékeztetett arra, hogy pártja a felsőfokú végzettségűek esetében nettó 175 ezer forintos, az egyetemi végzettségűek esetén nettó 200 ezer forintos fizetést követel. „A kormány ne csak a felsőoktatásban adjon fizetésemelést, hanem a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak, az oktatási intézmények fizikai munkásainak, a szociális területen és a közigazgatásban dolgozóknak, a katonáknak és rendőröknek is emelje meg a fizetését legalább 50 százalékkal” – sürgette Tóbiás József, hozzátéve: a tudást, a szakértelmet meg kell fizetni. És ha van pénz, megvan a fedezet, akkor már karácsony előtt át kell utalni az adjunktusoknak, tanársegédeknek a fizetésemelést.

Azzal kapcsolatban, hogy az összességében 13 milliárd forintos béremelést részben intézményi megtakarítással akarja biztosítani a kormány, Tóbiás József azt mondta, ezt be kell fejezni, hiszen nincs már mit elvenni az intézményektől. Ezért a szocialisták felszólítják a kormányt, hogy kizárólag a költségvetésből biztosítsa a fizetésemelés fedezetét. „Az MSZP továbbra is követeli, hogy a felsőoktatásban, közoktatásban, egészségügyi, szociális és közművelődési területen dolgozó emberek megkapják a fizetésemelésüket, amit megérdemelnek, mert ez nekik jár” – zárta sajtótájékoztatóját Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Kapcsolódó párttagok