Másfél év az álláskeresés átlagos időtartama

Gúr Nándor morális és erkölcsi értelemben a "foglalkoztatás körében elkövetett bűncselekménynek" nevezte a kormány e téren nyújtott teljesítményét. Jelenleg 3 millió 810 ezer ember dolgozik az országban, ami százezerrel kevesebb, mint a válság előtt - jelentette ki.
   
Gúr Nándor rámutatott: ugyanakkor nagyjából 500 ezer regisztrált álláskereső van, ez pedig százezerrel több, mint a válság előtti időszakban. A kormány közben olyan szabályozási rendszert hívott életre, amely pont azokat sújtja, akik egyébként is nehéz helyzetben vannak. Negyven-ötvenezerrel nagyobb a részfoglalkoztatottak száma, így csökkent a tisztes bér megkeresésének lehetősége - vélekedett.
   
Az új munka törvénykönyvében eltörlik a pótlékokat, és a pályakezdők a minimálbér 80 százalékát kapják csak meg, ami a szürke- és a feketegazdaság felé tolja a fiatalokat - fűzte hozzá. "Ennek a kormánynak végre egyszer azon kellene elgondolkodnia, hogy tud-e olyan gazdaságpolitikai környezetet kialakítani, ahol bizalom, kiszámíthatóság van, de nincs kettős beszéd" - hangsúlyozta az MSZP alelnöke.