Belföld
2012. december 20. 13:23

Matek felsőfokon

Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a múlt héten a koncepció megbukott, de más egységes kormányzati elképzelés a felsőoktatásról nincs, ezért rögtönzés és kapkodás van, ez okozza azt, hogy naponként változnak a tervek.

A volt oktatási miniszter úgy fogalmazott: a kormány felsőoktatási politikája olyan, mint egy "görög saláta", van egy kicsi ebből és abból is benne, de "semmi koncepció, semmi egységes nem látszik".

A felsőoktatási "görög salátában" van a keretszámrendszerből és a ponthatárrendszerből is, sikerült a kormányzati elképzeléseknek a két szisztéma leggyengébb, leghátrányosabb jellegzetességeit egyesíteni - tette hozzá.

Hiller István szerint kapkodva, néhány nap alatt, "statisztikai alapon, úgy nagyjából lövik" majd be a ponthatárokat.

"Ha így határozzák meg és így alkalmazzák december közepén a ponthatárokat, akkor nyáron (...) súlyos gondok lesznek a magyar felsőoktatásban" - fogalmazott az MSZP humánpolitikai kabinetjének vezetője.

Hangsúlyozta: vissza kell állítani a rendszeres érdekegyeztetést. Pártja követeli a felsőoktatási kerekasztal helyreállítását, javasolják, hogy a kerekasztal újjáalakítása után azonnali hatállyal tűzze napirendre a kormány a felsőoktatás forráskivonásának kérdését. Továbbá követelik, hogy a drámai forráskivonás álljon le, pótolják azokat az összegeket, amelyeket az önfenntartó felsőoktatás koncepciója miatt kivontak, és azonnali hatállyal kezdjék meg a tárgyalásokat a hallgatói szerződések eltörléséről.

Hiller István közölte: szó sincs arról, hogy az eddigi 10 500 férőhelyet emelték volna 45 ezerrel, és így jött volna ki az 55 ezres szám.

Kifejtette: a kormány korábban 10 500-ban határozta meg a teljesen finanszírozott hallgatói férőhelyek számát, ugyanakkor megszabott 39 ezer részösztöndíjas férőhelyet. Két részösztöndíjas hely tesz ki egy teljes egészében finanszírozott férőhelyet, tehát a részösztöndíjas hely pénzéből "minden új döntés nélkül" 19 500 teljes finanszírozású helyet hoztak létre. Továbbá ez a rendszer magában foglalja a mesterképzés férőhelyeit, ami 14 700 helyet jelent, és erről semmilyen cáfolat nem hangzott el. Ennek a három tételnek az összege 44 700, tehát valójában 10 300 új férőhelyet tettek hozzá - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint "egyszerűen megkeverték a kártyákat".

Hiller István szerint a bejelentett 24 milliárd forint a 10 300r új férőhely finanszírozását szolgálja.