"Mától Magyarország rendőrállam"

Mától Magyarország rendőrállam - jelentette ki a szocialista Burány Sándor arra a hírre reagálva, hogy a nemzetgazdasági miniszter felülvizsgálati eljárás megkezdésére utasítja az RTL Klub egyik tranzakciója miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

"Varga Mihály büszkén jelentette ki, hogy a kormány ráküldi az RTL Klubra a NAV-ot" - fogalmazott a Burány Sándor, aki szerint azért tette ezt a tárcavezető, mert a kormánynak nem tetszik a televízió híradója.

A csatorna egyetlen mondatában sem hazudott - szögezte le -, csupán, hiánypótlásként azokat az ügyeket tárta fel, amelyet a sajtó hónapok óta megírt.

Burány Sándor szerint a kormánynak nem az a dolga, hogy a NAV-ot bunkósbotként használja, hanem az, hogy a valódi adócsalókat küldje börtönbe. Kifogásolta, hogy a százmilliárd forintos áfacsalási vád ügyében egy éve nem történt előrelépés.

A képviselő felszólította a kabinetet: "szálljon le" politikai ellenfeleiről és azokról a vállalkozásokról, amelyek nem tetszenek neki.

A kormánynak a forintot is erősítenie kellene

A kormány a devizahitel-problémának csak a kisebb részét oldja meg a Kúria döntésének törvénybe iktatásával, e mellett olyan gazdaságpolitikát kellene folytatnia, ami erősíti a forintot.

Így reagált Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentésére, miszerint a kabinet még a héten benyújtja a Háznak a Kúria devizahiteleket érintő jogegységi döntése nyomán készülő törvényjavaslatot.

Burány Sándor sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a szocialisták 265 forintos euró- és 185 forintos svájcifrank-árfolyam mellett adták át a kormányzást, és ha most is ez lenne az árfolyam, akkor szükségtelen lenne a devizahiteleseket mentő csomag jó része.

Kritizálta a kabinetet, amiért nem tekintette a forint értékét megőrzendőnek, emiatt jelenleg egy euró jóval többe kerül 300 forintnál, a svájci frank pedig 250 forintnál - mondta.

A képviselő bírálta a Magyar Nemzeti Bank árfolyam-politikáját is, ugyanakkor a devizahitelek kivezetését jó iránynak tartja, csak nem elegendőnek.