Gazdaság | jegybank Matolcsy György
2013. február 28. 15:19

Matolcsy alkalmatlan a jegybank vezetésére

Józsa István frakcióvezető-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: remélik, hogy Orbán Viktor választása nem Matolcsy György lesz, ő ugyanis a jegybankelnöki tisztség betöltéséhez szükséges feltételek egyikének sem felel meg. Semmilyen banki tapasztalata nincs, a Fidesz tagjaként nem tekinthető függetlennek, csak a miniszterelnöki akarat szervilis végrehajtójának, és többször bizonyította szakmai alkalmatlanságát - sorolta.

Az MSZP-s politikus hozzátette: Matolcsy György gazdasági miniszterként is sok kárt okozott, a jegybank élén viszont még súlyosabb helyzetbe sodorhatja az országot.

A lehetséges veszélyek között említette a forint árfolyamának "beszakadását", az infláció elszabadulását és a jegybanki tartalék "elherdálását". Ebben az esetben a magyar gazdaság teljesen lefagy, a devizahitelek törlesztőrészletei drasztikusan megemelkednek, a családok és a vállalkozások többsége pedig végképp kiszolgáltatottá válik - fűzte hozzá.

A szocialista politikus tizenhat pontban foglalta össze, eddigi teljesítménye alapján miért tartják alkalmatlannak Matolcsy Györgyöt az MNB vezetésére. Ide sorolta, hogy a gazdaság mélyülő recesszióba zuhant, hogy a forint árfolyama elszakadt más régiós valuták értékének alakulásától, hogy az üzleti környezet versenyképtelenné vált, nincsenek beruházások, hogy csökkennek a reálbérek és nőtt az adóterhelés mértéke a kormányváltás óta, hogy a kormány súlyos megszorításokat hajtott végre, hogy az infláció meghaladta az öt százalékot, illetve hogy négymilliónyian élnek a létminimum alatt.

Józsa István sajnálatosnak nevezte, hogy a miniszterelnök az utolsó pillanatig titkolja jegybankelnökjelöltjét, szerinte a gazdaság érdeke azt kívánta volna, hogy az új MNB-elnök személyét és elképzeléseit a pénzpiacok időben megismerhessék.

Orbán Viktort végezetül arra szólította fel, ne pártpolitikai szempontok alapján hozza meg döntését, legyen tekintettel a gazdaság, a vállalkozások és a családok érdekeire, és ne bízza a nemzeti bank irányítását egy teljesen alkalmatlan emberre.

A szocialista politikus nem akart megnevezni számukra elfogadható jelöltet, de hangsúlyozta: az ismertetett feltételeknek - banki tapasztalat, szakmai felkészültség és politikai függetlenség - jó néhány pénzügyi szakember megfelel.